Tények a Covid-19-ről

Frissítés: 2020 október; közzététel: 2020 március
Nyelvek: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, GR, HE, HU, IT, KO, MS, NL, JP, PL, PT, RO, RU, SE, TR
Ossza meg ezt: Twitter / Facebook

A Covid-19-ről szóló, teljes hivatkozású tények, amelyeket a terület szakértői szolgáltattak, hogy segítsék olvasóinkat a kockázatok reális értékelésében.

„… az egyetlen módja a pestis elleni harcnak a becsületesség.“ Albert Camus: A pestis (1947)

Áttekintés

 1. Halálosság : A legfrissebb immunológiai vizsgálatok szerint a covid-19 teljes fertőzöttség-halálozási aránya (IFR) az általános populációban a legtöbb országban körülbelül 0,1–0,5% , ami összehasonlítható az 1957-es és 1968-as közepes influenzajárványokkal.
 2. Kezelés : A magas kockázatú vagy magas expozíciójú emberek számára a korai vagy megelőző kezelés elengedhetetlen a betegség előrehaladásának megakadályozásához és a kórházi kezelés elkerüléséhez.
 3. Életkor : A szoptatott halálozások medián életkora a legtöbb országban meghaladja a 80 évet , és az elhunytaknak csak mintegy 5% -ának nem volt komoly előfeltétele. A pandémiás influenzával ellentétben a szarvasmarha-mortalitás életkora és kockázati profilja így  összehasonlítható a normális halálozással és arányosan növeli azt.
 4. Idősek otthonai : Számos nyugati országban a covid halálesetek legfeljebb kétharmada idősek otthonában történt, amelyek célzott és humánus védelmet igényelnek. Bizonyos esetekben nem világos, hogy a lakók valóban gyáva vagy hetekig tartó stressz és elszigeteltség miatt haltak-e meg .
 5. Túlzott halálozás : A további halálesetek akár 30% -át sem kovácsolás , hanem a bezárások , a pánik és a félelem okozhatta . Például a szívroham és agyvérzés kezelése akár 40% -kal is csökkent , mert sok beteg már nem mert kórházba menni.
 6. Antitestek : 2020 nyarára az olyan globális forró pontok, mint New York City és Bergamo, megközelítőleg 25% -os antitestszintet értek el. Az olyan fővárosok, mint Madrid, London és Stockholm 15% körül mozogtak. Európa és az Egyesült Államok nagy része azonban továbbra is 5% alatt maradt .
 7. Tünetek : Az összes fertőzött személy legfeljebb 40% -ánál nincsenek tünetek , körülbelül 80% -nál legfeljebb enyhe tünetek, és körülbelül 95% -nál legfeljebb mérsékelt tünetek jelentkeznek, és nincs szükség kórházi kezelésre. A kezdeti feltételezés, miszerint nincs immunitás az új koronavírussal szemben, nem volt helyes .
 8. Hosszú covid : A tünetekkel járó emberek körülbelül 10% -a számol be akut vagy hosszú covidról , vagyis olyan tünetekről, amelyek több hétig vagy hónapig tartanak. Ez a fiatalabb és korábban egészséges, erős immunválaszú embereket is érinti. A poszt-vírusos szindróma a súlyos influenza miatt is ismert.
 9. Transzmisszió : A jelenlegi ismeretek szerint a vírus terjedésének fő útjai a beltéri aeroszolok és a cseppek, amelyek beszéd vagy köhögés során keletkeznek, míg a kültéri aeroszolok, valamint a legtöbb tárgyfelület kisebb szerepet játszik.
 10. Maszkok : Még mindig kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a szöveti maszkok hatékonyságáról a lakosság körében, és a kötelező maszkok bevezetése a legtöbb országban nem tudta megfékezni vagy lassítani a járványt. Helytelen használat esetén a maszkok növelhetik a fertőzés kockázatát.
 11. Gyermekek és iskolák : Az influenzával ellentétben a gyermekek és a fertőzések kockázata nagyon alacsony a covid esetében. Nem volt és ezért nincs orvosi oka az általános iskolák bezárásának vagy más, kifejezetten gyermekeket célzó intézkedéseknek.
 12. Kapcsolattartás nyomon követése : A WHO 2019-es, az influenzajárványok elleni intézkedésekről készített tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy orvosi szempontból a kontaktok nyomon követése semmilyen körülmények között nem ajánlott . A mobiltelefonokon lévő kapcsolattartó alkalmazások szintén kudarcot vallottak a legtöbb országban.
 13. PCR-vizsgálatok : A nemzetközileg alkalmazott vírusteszt-készletek egyes esetekben hamis pozitív és hamis negatív eredményeket hozhatnak, vagy reagálhatnak egy korábbi fertőzés nem fertőző vírustöredékeire . Ebben a tekintetben az úgynevezett ciklusküszöb vagy ct érték fontos paraméter.
 14. Orvosi helytelen kezelés : Az Egyesült Államokban és néhány más országban egyes covid betegek halálos orvosi nem megfelelő kezelése a megkérdőjelezhető pénzügyi ösztönzők és a nem megfelelő protokollok miatt következett be. A legtöbb országban a covida kórházi halálozás jelentősen csökkent .
 15. Lezárások : A WHO arra figyelmeztetett, hogy a lezárások “szörnyű globális katasztrófát” okoztak . Az ENSZ szerint a lezárások 1,6 milliárd ember megélhetését veszélyeztethetik, és további 150 millió gyereket sodorhatnak szegénységbe. A munkanélküliség, a csőd és a pszichológiai problémák világszerte rekordszintet értek el .
 16. Svédország : Svédországban a teljes halálozás bezárás nélkül az erős influenzaszezon tartományába esett . A svéd halálesetek 70% -a olyan idősek otthonában következett be , amelyek védelme nem volt elég gyors. Az átlagéletkor a svéd covid halálesetek 84 év.
 17. Média : Számos média riportja szakszerűtlen volt , maximalizálta a félelmet és a pánikot a lakosságban, és a kovátok halálának és halálozásának hatalmas túlértékeléséhez vezetett . Néhány média manipulatív képeket és videókat is használt a helyzet dramatizálására.
 18. Vakcinák : Több orvosi szakértő arra figyelmeztetett, hogy az expressz koronavírus elleni vakcinák kockázatosak lehetnek . A 2009 -es úgynevezett sertésinfluenza elleni oltás valóban súlyos idegrendszeri károsodásokhoz és peres eljárásokhoz vezetett. Az új koronavírus vakcinák tesztelése során is súlyos komplikációkról és kudarcokról számoltak be már.
 19. Vírus eredete : Az új koronavírus eredete továbbra sem világos, de a legjobb bizonyíték jelenleg egy kovovaszerű tüdőgyulladásra utal egy 2012-es kínai bányában , amelynek vírusmintáit a wuhani Virológiai Intézet (WIV) gyűjtötte, tárolta és kutatta. ).
 20. Felügyelet : Az NSA bejelentője, Edward Snowden arra figyelmeztetett, hogy a covid-járvány felhasználható a globális megfigyelés végleges kiterjesztésére . A világ több pontján a lakosságot drónok figyelik, és a lezárások idején súlyos rendőri túlterhelésnek vannak kitéve.

Diagramok

Lásd még:

 1. A Covid-19 kezeléséről
 2. Tanulmányok a Covid-19 letalitásról
 3. Az arcmaszkok bizonyítékai
 4. A posztakut („hosszú”) Covid-on
 5. A SARS-CoV-2 eredetéről

További frissítések angol vagy német nyelven.


Ossza meg ezt: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑