Tények a Covid-19-ről

Frissítés: 2020 október; közzététel: 2020 március
Nyelvek: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, GR, HE, HU, IT, KO, MS, NL, JP, PL, PT, RO, RU, SE, TR
Ossza meg ezt: Twitter / Facebook

A Covid-19-ről szóló, teljes hivatkozású tények, amelyeket a terület szakértői szolgáltattak, hogy segítsék olvasóinkat a kockázatok reális értékelésében.

„… az egyetlen módja a pestis elleni harcnak a becsületesség.“ Albert Camus: A pestis (1947)

Áttekintés

 1. Halálozási arány: A legfrissebb immunológiai vizsgálatok szerint a covid-19 átfogó fertőzöttség-halálozási aránya (IFR) a legtöbb országban az általános populáció körülbelül 0,1–0,5%-a, ami az 1957-es és 1968-as közepes influenzajárványhoz hasonlítható.
 2. Kezelés: A fertőzésnek nagyobb mértékben kitett emberek számára a megelőzés vagy korai kezelés elengedhetetlen a betegség előrehaladásának megakadályozása és a kórházi kezelés elkerülése érdekében.
 3. Életkor: A covid miatt elhalálozottak átlag életkora a legtöbb országban meghaladja a 80 évet, és csupán csak mintegy 5% -nak nem volt komoly előzetes alap betegsége. Az influenza járvánnyal ellentétben a covid okozta elhalálozások életkor és kockázati jellegzetessége hasonlítható a normális halálozáshoz, ami ennek megfelelően arányosan növekszik.
 4. Idősek otthona: Számos nyugati országban a covid halálesetek közel kétharmada idősek otthonában történt, amire célirányos és emberséges védelmet kell fordítani. Bizonyos esetekben nem világos, hogy a lakók valóban covid miatt vagy a hetekig tartó stressz és elszigeteltség miatt haltak-e meg.
 5. Többlet halálozás: A további halálesetek legalább 30% -át nem közvetlen covid, hanem a bezártság, a pánik és a félelem okozhatta. Például a szívroham és agyvérzés kezelése akár 40% -kal is csökkent , mert sok beteg nem mert kórházba menni.
 6. Antitestek: 2020 nyarán az olyan globális fertőzési gócpontok, mint New York City és Bergamo, megközelítőleg 25% -os antitestszintet értek el. Az olyan fővárosok, mint Madrid, London és Stockholm 15% körül mozogtak. Európa és az Egyesült Államok nagy része azonban továbbra is 5% alatt maradt.
 7. Tünetek: Az összes fertőzött személy közel 40% -ánál nincsenek tünetek, körülbelül 80% -nál legfeljebb enyhe tünetek, és körülbelül 95% -nál legfeljebb mérsékelt tünetek jelentkeznek, és nincs szükség kórházi kezelésre. Az enyhe lefolyású esetek valószínűleg a korábbi közönséges megfázást okozó koronavírustól kialakult védelmet nyújtó T-sejteknek köszönhető.
 8. Szövődményes covid: A tünettel rendelkező betegek körülbelül 10% -a számol be akut vagy szövődményes covidról, vagyis olyan tünetekről, amelyek több hétig vagy hónapig tartanak. Ez a fiatalabb és korábban egészséges, erős immunrendszerű embereket is érinti. Az utó-vírusos szindróma a súlyos influenza miatt is ismert.
 9. Terjedés: A jelenlegi ismeretek szerint a vírus terjedésének fő útjai a beltéri aeroszolok és a cseppek, amelyek beszéd vagy köhögés során keletkeznek, míg a kültéri aeroszolok, valamint a legtöbb tárgyfelület kisebb szerepet játszanak.
 10. Maszkok: Még mindig kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a szövetmaszkok hatékonyságáról a lakosság körében, és a kötelező maszkok bevezetése a legtöbb országban nem tudta megfékezni vagy lassítani a járványt. Helytelen használat esetén a maszkok növelhetik a fertőzés kockázatát.
 11. Gyermekek és iskolák: Az influenzával ellentétben a gyermekek fertőzésének kockázata nagyon alacsony a covid esetében. Nem volt és ezért nincs orvosi oka az általános iskolák bezárásának vagy más, kifejezetten gyermekeket célzó intézkedéseknek.
 12. Találkozások nyomon követése: A WHO 2019-es, az influenzajárványok elleni intézkedésekről készített tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy orvosi szempontból a találkozások nyomon követése semmilyen körülmények között nem ajánlott. A mobiltelefonokon lévő nyomkövető alkalmazások szintén kudarcot vallottak a legtöbb országban.
 13. PCR-tesztek: A nemzetközileg alkalmazott vírusteszt-készletek egyes esetekben hamis pozitív és hamis negatív eredményeket hozhatnak, vagy reagálhatnak egy korábbi fertőzés nem fertőző vírustöredékeire. Ebben a tekintetben az úgynevezett ciklusküszöb vagy ct érték fontos paraméter.
 14. Orvosi félrekezelés: Az Egyesült Államokban és néhány más országban egyes covid betegek halálát okozó orvosilag nem megfelelő kezelése a megkérdőjelezhető pénzügyi ösztönzők és a nem megfelelő eljárások miatt következett be. A legtöbb országban azóta a covid miatti kórházi halálozás jelentősen csökkent.
 15. Kijárási korlátozások: A WHO arra figyelmeztetett, hogy a kijárási korlátozások “szörnyű globális katasztrófát” okoztak. Az ENSZ szerint a lezárások 1,6 milliárd ember megélhetését veszélyeztethetik, és további 150 millió gyereket sodorhatnak szegénységbe. A munkanélküliség, a csőd és a pszichológiai problémák világszerte rekordszintet értek el.
 16. Svédország: Svédországban a összes halálozás bezárási korlátozás nélkül egyelőre egy erős influenzaszezon tartományba ese. A svéd halálesetek 70% -a idősek otthonában következett be, ahol nem védekeztek elég gyorsan. Az átlagéletkor a svéd covid haláleseteknek 84 év.
 17. Média: Számos média riportja szakszerűtlen volt, maximalizálta a félelmet és a pánikot a lakosságban a betegség súlyosságának és a halálesetek óriási eltúlzásával. Néhány média manipulatív képeket és videókat is használt a helyzet dramatizálására.
 18. Védőoltások: Több orvosi szakértő arra figyelmeztetett, hogy az túl gyors koronavírus elleni védőoltások kockázatosak lehetnek. A 2009 -es úgynevezett sertésinfluenza elleni oltás valóban súlyos idegrendszeri károsodásokhoz és peres eljárásokhoz vezetett milliós számban. Az új koronavírus vakcinák tesztelése során is súlyos komplikációkról és kudarcokról számoltak már be.
 19. Vírus eredete: Az új koronavírus eredete továbbra sem világos, de a legelfogadottabb bizonyíték jelenleg egy koronavírus-szerű tüdőgyulladásra utal egy 2012-es kínai bányában, amelynek vírusmintáit a Wuhani Virológiai Intézet (WIV) gyűjtötte, tárolta és kutatta.
 20. Felügyelet: Az NSA leleplező, Edward Snowden arra figyelmeztetett, hogy a covid-járvány felhasználható egy globális felügyelet végleges kiterjesztésére. A világ több pontján a lakosságot drónok figyelik, és a lezárások idején súlyos rendőri túlkapásoknak vannak kitéve.

Diagramok

Lásd még:

 1. A Covid-19 kezeléséről
 2. Tanulmányok a Covid-19 halálozási arányáról
 3. Az arcmaszkok bizonyítékai
 4. A utólagos covidos szövődmények
 5. A SARS-CoV-2 eredetéről

További frissítések angol vagy német nyelven.


Ossza meg ezt: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑