Fakta mengenai Covid-19

Diterbitkan: Oktober 2020; Kongsikan: Twitter / Facebook
Bahasa: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, GR, HE, HU, IT, KO, MS, NL, JP, PL, PT, RO, RU, SE, TR

Fakta yang dirujuk sepenuhnya mengenai Covid-19, yang diberikan oleh pakar dalam bidang ini, untuk membantu pembaca kami membuat penilaian risiko yang realistik.

“Satu-satunya cara untuk melawan wabak adalah kejujuran.” (Albert Camus, 1947)

Gambaran keseluruhan

 1. Kematian : Menurut kajian imunologi terkini, kadar kematian jangkitan keseluruhan (IFR) covid-19 pada populasi umum adalah sekitar 0.1% hingga 0.5% di kebanyakan negara, yang setanding dengan pandemi influenza sederhana tahun 1957 dan 1968.
 2. Rawatan : Bagi orang yang berisiko tinggi atau terdedah tinggi, rawatan awal atau profilaksis sangat penting untuk mencegah perkembangan penyakit ini dan mengelakkan dari dimasukkan ke hospital.
 3. Profil umur : Umur rata-rata kematian covid adalah lebih dari 80 tahun di kebanyakan negara dan hanya sekitar 5% yang meninggal tidak mempunyai prasyarat yang serius. Berbeza dengan pandemi influenza, usia dan profil risiko kematian covid  sebanding dengan kematian normal dan meningkatkannya secara berkadar.
 4. Rumah penjagaan : Dalam banyak negara-negara Barat, sehingga dua pertiga daripada semua kematian covid telah berlaku di rumah penjagaan, yang memerlukan disasarkan dan perlindungan berperikemanusiaan. Dalam beberapa kes, tidak jelas sama ada penduduk benar-benar mati kerana covid atau mengalami tekanan dan pengasingan selama beberapa minggu .
 5. Kematian yang berlebihan : Sehingga 30% daripada semua kematian tambahan mungkin disebabkan bukan oleh covid , tetapi oleh kesan penguncian, panik dan ketakutan . Sebagai contoh, rawatan serangan jantung dan strok menurun hingga 40% kerana banyak pesakit tidak lagi berani pergi ke hospital.
 6. Antibodi : Menjelang musim panas 2020, kawasan panas global seperti New York City dan Bergamo telah mencapai tahap antibodi sekitar 25%. Ibu kota seperti Madrid, London dan Stockholm sekitar 15%. Sebilangan besar Eropah dan AS masih berada di bawah 5% .
 7. Gejala : Hingga 40% daripada semua orang yang dijangkiti tidak menunjukkan gejala , kira-kira 80% menunjukkan gejala paling ringan, dan sekitar 95% menunjukkan gejala paling sederhana dan tidak memerlukan rawatan di hospital. Anggapan awal bahawa tidak ada kekebalan terhadap coronavirus baru tidak betul .
 8. Long covid : Kira-kira 10% orang yang mengalami gejala melaporkan covid pasca-akut atau panjang , iaitu gejala yang berlangsung selama beberapa minggu atau bulan. Ini juga mempengaruhi orang yang lebih muda dan sebelumnya sihat dengan tindak balas imun yang kuat. The sindrom pasca-virus dikenali dari influenza yang teruk juga.
 9. Penghantaran : Mengikut pengetahuan semasa, laluan utama penghantaran virus adalah aerosol tertutup dan titisan dihasilkan apabila bercakap atau batuk, manakala aerosol luar serta kebanyakan permukaan objek muncul untuk memainkan peranan kecil.
 10. Masker : Masih sedikit atau sedikit bukti saintifik mengenai keberkesanan topeng muka pada populasi umum, dan pengenalan topeng wajib tidak dapat menampung atau memperlambat wabak ini di kebanyakan negara. Sekiranya digunakan dengan tidak betul, topeng boleh meningkatkan risiko jangkitan.
 11. Kanak-kanak dan sekolah : Berbeza dengan influenza, risiko penyakit dan penularan pada kanak-kanak sangat rendah dalam kes covid. Tidak ada dan oleh itu tidak ada alasan perubatan untuk penutupan sekolah rendah atau langkah-langkah lain yang ditujukan khusus untuk kanak-kanak.
 12. Jejak kontak : Kajian WHO tahun 2019 mengenai langkah-langkah menentang pandemi influenza menyimpulkan bahawa dari perspektif perubatan, penelusuran kontak “tidak digalakkan dalam keadaan apa pun” . Aplikasi pelacakan kenalan pada telefon bimbit juga gagal di kebanyakan negara.
 13. Ujian PCR : Kit ujian virus yang digunakan di peringkat antarabangsa mungkin dalam beberapa kes menghasilkan hasil positif palsu dan negatif palsu atau bertindak balas terhadap serpihan virus yang tidak berjangkit dari jangkitan sebelumnya. Dalam hal ini, nilai ambang kitaran atau nilai ct adalah parameter penting.
 14. Salah urus perubatan : Di AS dan beberapa negara lain, salah urus perubatan yang mematikan bagi beberapa pesakit covid berlaku kerana insentif kewangan yang dipersoalkan dan protokol yang tidak sesuai. Di kebanyakan negara, jumlah kematian di hospital telah menurun dengan ketara .
 15. Lockdowns : WHO memberi amaran bahawa penutupan telah menyebabkan “malapetaka global yang dahsyat” . Menurut PBB, penguncian dapat menyebabkan risiko hidup 1.6 juta orang berisiko tinggi dan boleh menyebabkan 150 juta kanak-kanak menjadi miskin. Pengangguran, kebankrapan dan masalah psikologi telah mencapai tahap tertinggi di seluruh dunia.
 16. Sweden : Di Sweden, jumlah kematian tanpa kunci sejauh ini berada dalam jangkauan musim influenza yang kuat . 70% kematian Sweden berlaku di rumah jagaan yang tidak dilindungi dengan cukup cepat. The umur median daripada kematian covid Sweden adalah 84 tahun.
 17. Media : Pelaporan banyak media tidak profesional , telah memaksimumkan rasa takut dan panik dalam populasi dan telah menyebabkan terlalu banyak penilaian akan kematian dan kematian covid. Beberapa media malah menggunakan gambar dan video manipulatif untuk menggerakkan situasi.
 18. Vaksin : Beberapa pakar perubatan memberi amaran bahawa vaksin koronavirus ekspres mungkin berisiko . Memang, vaksin terhadap apa yang disebut selesema babi tahun 2009, misalnya, menyebabkan kes-kes kerosakan neurologi yang teruk dan tuntutan undang-undang berjuta-juta. Dalam ujian vaksin coronavirus baru juga, komplikasi dan kegagalan serius telah dilaporkan.
 19. Asal virus : Asal virus korona baru masih belum jelas, tetapi bukti terbaik ketika ini menunjukkan kejadian pneumonia seperti covid di lombong China pada tahun 2012, yang sampel virus dikumpulkan, disimpan dan diteliti oleh Institut Virologi di Wuhan (WIV ).
 20. Pengawasan : Pemberi maklumat NSA Edward Snowden memberi amaran bahawa pandemi covid dapat digunakan untuk memperluas pengawasan global secara kekal . Di beberapa tempat di dunia, penduduknya dipantau oleh drone dan menghadapi serangan polis yang serius semasa penutupan.

Gambar rajah

Lihat juga

Lebih banyak dalam Bahasa Inggeris


Kongsikan: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑