Fakta mengenai Covid-19

Diterbitkan: Ogos 2020; Kongsikan: Twitter / Facebook
L: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, FI, HBS, HE, HU, IT, JP, KO, MS, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR

Fakta yang dirujuk sepenuhnya mengenai Covid-19, yang diberikan oleh pakar dalam bidang ini, untuk membantu pembaca kami membuat penilaian risiko yang realistik.

“Satu-satunya cara untuk melawan wabak adalah kejujuran.” (Albert Camus, 1947)

Gambaran keseluruhan

 1. Menurut kajian imunologi terkini, kematian keseluruhan Covid-19 (IFR) adalah kira-kira 0.1% hingga 0.3% dan dengan itu berada dalam julat influenza (selesema) yang teruk.
 2. Bagi orang yang berisiko tinggi atau terdedah tinggi (termasuk pekerja penjagaan kesihatan), rawatan awal atau profilaksis sangat penting untuk mencegah perkembangan penyakit ini.
 3. Di negara-negara seperti AS, UK, dan juga Sweden (tanpa lockdown), kematian keseluruhan sejak awal tahun ini berada dalam jangkauan musim influenza yang kuat; di negara-negara seperti Jerman dan Switzerland, jumlah kematian setakat ini adalah antara musim selesema ringan.
 4. Di kebanyakan tempat, risiko kematian bagi populasi umum warga yang berusia bersekolah dan bekerja adalah antara perjalanan harian ke tempat kerja. Risiko pada mulanya terlalu tinggi kerana banyak orang yang hanya mempunyai gejala ringan atau tanpa gejala tidak diambil kira.
 5. Sehingga 80% daripada semua orang yang diuji positif kekal tanpa gejala. Walaupun di kalangan yang berusia 70-79 tahun, kira-kira 60% kekal tanpa gejala. Kira-kira 95% daripada semua orang mengalami gejala yang paling sederhana.
 6. Sehingga 60% dari semua orang mungkin sudah mempunyai imuniti latar belakang selular tertentu terhadap coronavirus baru kerana bersentuhan dengan coronavirus sebelumnya (iaitu virus selesema). Anggapan awal bahawa tiada kekebalan terhadap coronavirus baru itu tidak betul.
 7. Umur median si mati di kebanyakan negara (termasuk Itali) adalah lebih dari 80 tahun (misalnya 86 tahun di Sweden) dan hanya sekitar 4% orang yang meninggal tidak mempunyai prasyarat yang serius. Umur dan profil risiko kematian pada dasarnya sepadan dengan kematian normal.
 8. Di banyak negara, sehingga dua pertiga daripada semua kematian tambahan berlaku di rumah jagaan, yang tidak mendapat manfaat dari lockdown umum. Lebih-lebih lagi, kebanyakan kes itu tidak jelas sama ada orang-orang ini benar-benar mati akibat Covid-19 atau dari tekanan dan pengasingan selama beberapa minggu.
 9. Hingga 30% dari semua kematian tambahan mungkin bukan disebabkan oleh Covid-19, tetapi oleh kesan dari lockdown, panik dan ketakutan. Sebagai contoh, rawatan serangan jantung dan strok menurun hingga 60% kerana banyak pesakit tidak lagi berani pergi ke hospital.
 10. Bahkan dalam apa yang disebut “kematian Covid-19”, seringkali tidak jelas apakah mereka mati dari atau dengan coronavirus (iaitu dari penyakit yang mendasari) atau apakah mereka dianggap sebagai “kes yang disangka” dan tidak diuji sama sekali. Walau bagaimanapun, angka rasmi biasanya tidak menggambarkan perbezaan ini.
 11. Banyak laporan media mengenai orang muda dan sihat yang meninggal akibat Covid-19 ternyata tidak benar: kebanyakan orang muda ini tidak mati kerana Covid-19, mereka sudah sakit parah (misalnya dari leukemia yang tidak didiagnosis), atau mereka sebenarnya 109 tahun bukannya 9 tahun. Peningkatan penyakit Kawasaki yang didakwa pada kanak-kanak juga ternyata dibesar-besarkan.
 12. Sebilangan besar gejala Covid-19 juga boleh disebabkan oleh selesema yang teruk (termasuk radang paru-paru, trombosis dan hilangnya deria bau sementara), tetapi dengan Covid-19 yang teruk gejala ini sememangnya lebih kerap dan lebih ketara.
 13. Peningkatan yang kuat dalam kematian serantau boleh terjadi jika terdapat kekurangan dalam perawatan orang tua dan orang sakit akibat jangkitan atau panik, atau jika ada faktor risiko
  tambahan seperti pencemaran udara yang teruk . Peraturan yang berkaitan dengan pengurusan si mati juga kadang-kadang dipersoalkan menyebabkan kesulitan tambahan dalam upacara
  pengebumian atau pembakaran mayat.
 14. Di negara-negara seperti Itali dan Sepanyol, dan sampai tahap tertentu di UK dan AS, beban hospital yang berlebihan kerana gelombang selesema yang kuat bukanlah perkara luar biasa.
  Lebih-lebih lagi, tahun ini hingga 15% pekerja perawatan kesihatan dimasukkan ke dalam karantina, walaupun mereka tidak mengalami gejala.
 15. Keluk eksponensial “kes korona” yang sering ditunjukkan adalah mengelirukan, kerana jumlah ujian juga meningkat secara eksponensial. Di kebanyakan negara, nisbah ujian positif terhadap ujian keseluruhan (iaitu kadar positif) tetap kekal pada 5% hingga 20% atau hanya meningkat sedikit. Di banyak negara, puncak penyebaran sudah dicapai sebelum lockdown.
 16. Negara-negara tanpa lockdown, seperti Jepun, Korea Selatan, Belarus dan Sweden, tidak mengalami peristiwa yang lebih negatif daripada banyak negara lain. Sweden bahkan dipuji oleh WHO dan kini mendapat imuniti yang lebih tinggi berbanding negara-negara yang mengadakan lockdown. 75% kematian Sweden berlaku di kemudahan kejururawatan dimana pelindungan tidak dilakukan dengan cukup pantas.
 17. Ketakutan akan kekurangan ventilator tidak dibenarkan. Menurut pakar paru-paru, ventilasi invasif (intubasi) pesakit Covid-19, yang sebahagiannya dilakukan kerana takut menyebarkan virus, sebenarnya sering kontraproduktif dan merosakkan paru-paru.
 18. Berbagai kajian menunjukkan bahawa cara utama penularan virus bukanlah aerosol jarak jauh (iaitu partikel kecil yang terapung di udara) atau jangkitan smear (iaitu di permukaan), tetapi hubungan langsung dan titisan yang dihasilkan ketika bercakap atau batuk. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, penghantaran aerosol dalaman mungkin berlaku.
 19. Tidak banyak bukti saintifik mengenai keberkesanan pelitup muka kain pada individu yang sihat dan tidak bergejala. Pakar memberi amaran bahawa pelitup muka seperti itu boleh mengganggu pernafasan normal dan boleh menjadi “pembawa kuman” jika digunakan berulang kali.
 20. Banyak klinik di Eropah dan AS masih kurang digunakan atau hampir kosong semasa lockdown dan dalam beberapa kes terpaksa menghantar kakitangan pulang. Berjuta-juta pembedahan dan terapi dibatalkan, termasuk banyak pemeriksaan kanser dan pemindahan organ.
 21. Beberapa media ditangkap dalam usaha untuk mendramatisasi keadaan di hospital, kadang-kadang walaupun dengan gambar dan video manipulatif. Secara amnya, pelaporan tidak profesional oleh kebanyakan media memaksimumkan rasa takut dan panik dalam populasi.
 22. Kit ujian virus yang digunakan di peringkat antarabangsa terdedah kepada kesalahan dan dapat menghasilkan hasil positif palsu dan negatif palsu. Lebih-lebih lagi, ujian virus rasmi tidak disahkan secara klinikal kerana tekanan masa dan kadang-kadang boleh bertindak balas positif terhadap coronavirus biasa yang lain.
 23. Sejumlah pakar yang terkenal di dunia dalam bidang virologi, imunologi dan epidemiologi menganggap langkah-langkah yang diambil sebagai kontraproduktif dan mengesyorkan imunisasi semula jadi yang cepat bagi populasi umum dan perlindungan kumpulan risiko.
 24. Tidak ada alasan perubatan untuk menutup sekolah, kerana risiko penyakit dan penularan pada kanak-kanak sangat rendah. Tidak ada alasan perubatan untuk kelas kecil, pelitup muka atau peraturan ‘sosial menjauhkan diri’ di sekolah.
 25. Beberapa pakar perubatan menggambarkan vaksin koronavirus ekspres sebagai tidak perlu atau berbahaya. Sebenarnya, vaksin terhadap apa yang disebut selesema babi pada tahun 2009, misalnya, menyebabkan kes-kes kerosakan neurologi teruk dan tuntutan undang-undang berjuta-juta. Dalam pengujian vaksin coronavirus baru juga, komplikasi dan kegagalan serius telah dilaporkan.
 26. Pandemik penyakit pernafasan global memang boleh berlanjutan selama beberapa musim, tetapi banyak kajian mengenai “gelombang kedua” didasarkan pada andaian yang sangat tidak realistik, seperti risiko penyakit dan kematian yang berterusan di semua kumpulan umur.
 27. Di beberapa tempat, jururawat menggambarkan sering terjadinya penyalah urusan perubatan yang boleh membawa maut kepada pesakit Covid kerana insentif kewangan yang dipersoalkan
  dan protokol perubatan yang tidak sesuai.
 28. Jumlah orang yang menderita pengangguran, kemurungan dan keganasan rumah tangga akibat tindakan tersebut telah mencapai tahap rekod bersejarah. Beberapa pakar meramalkan bahawa tindakan itu akan meragut nyawa yang jauh lebih banyak daripada virus itu sendiri. Menurut PBB, 1.6 bilion orang di seluruh dunia berisiko kehilangan nyawa.
 29. Pemberi maklumat NSA Edward Snowden memperingatkan bahawa “krisis korona” mungkin boleh digunakan untuk pengembangan pengawasan global secara tetap. Di beberapa tempat di dunia, penduduknya dipantau oleh drone dan menghadapi serangan polis yang serius semasa lockdown.
 30. Satu kajian WHO 2019 mengenai langkah-langkah untuk melawan pandemi influenza mendapati bahawa dari perspektif perubatan, “contact tracing” tidak digalakkan dalam apa keadaan pun. Walaupun begitu, aplikasi pengesanan berhubung telah menjadi sebahagian wajib di beberapa negara. Di beberapa negara, “pengesanan berhubung” seperti itu dilakukan secara langsung oleh perkhidmatan rahsia.

Lihat juga

Lebih banyak dalam Bahasa Inggeris


Kongsikan: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑