Γεγονότα γύρω από τον Covid-19

Επικαιροποιημένο: 18. Μάιος 2020; Δημοσιεύτηκε: 14 Μάρτη 2020
Γλώσσες: CZ, DE, EN, FR, ES, FI, GR, HBS, HE, HU, IT, JP, KO, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR
Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

Πλήρης αναφορά γεγονότων σχετικά με τον Covid-19, που παρέχονται από ειδικούς στον τομέα, για να βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να κάνουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση του κινδύνου.

«Το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια.»
Albert Camus, H πανούκλα (1947)

Σύνοψη

 1. Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες και τις περιοχές με τις καλύτερες μελέτες, η θνησιμότητα του Covid19 κυμαίνεται μεταξύ 0,1% και 0,4%, η οποία είναι της τάξεως μιας σοβαρής γρίπης και έως και τριάντα φορές χαμηλότερη από την αρχική υπόθεση του ΠΟΥ.
 2. Ακόμα και στα παγκόσμια «hotspots», ο κίνδυνος θανάτου για τον γενικό πληθυσμό σχολικής και εργασιακής ηλικίας είναι συνήθως της τάξεως της καθημερινής βόλτας με το αυτοκίνητο για τη δουλειά. Ο κίνδυνος αρχικά υπερεκτιμήθηκε, επειδή πολλοί άνθρωποι με μόνο ήπια ή καθόλου συμπτώματα δεν ελήφθησαν υπόψη.
 3. Έως και το 80% όλων των θετικών στα τεστ ατόμων παραμένουν χωρίς συμπτώματα. Ακόμα και μεταξύ 70-79 ετών, περίπου το 60% παραμένει χωρίς συμπτώματα. Πάνω από το 95% όλων των ατόμων εμφανίζουν το πολύ ήπια συμπτώματα.
 4. Έως και το ένα τρίτο όλων των ατόμων έχουν ήδη κάποια βασική ανοσία στον Covid19 λόγω επαφής με προηγούμενους κορωναϊούς (δηλαδή ιούς κοινού κρυολογήματος).
 5. Η μέση ή κατά μέσο όρο ηλικία των αποθανόντων στις περισσότερες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) είναι άνω των 80 ετών και μόνο περίπου στο 1% των αποθανόντων δεν προϋπήρχαν σοβαρές ασθένειες. Η ηλικία και το προφίλ κινδύνου των θανάτων αντιστοιχεί ουσιαστικά στην κανονική θνησιμότητα.
 6. Στις περισσότερες χώρες, το 50% έως 70% όλων των επιπλέον θανάτων σημειώθηκαν σε γηροκομεία, τα οποία δεν επωφελούνται από το γενικό κλείδωμα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σαφές, εάν αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν πραγματικά από τον Covid19 ή από υπερβολικό άγχος, φόβο και μοναξιά.
 7. Έως και το 50% όλων των επιπλέον θανάτων μπορεί να έχουν προκληθεί όχι από τον Covid19, αλλά από τις συνέπειες του κλειδώματος, του πανικού και του φόβου. Για παράδειγμα, η θεραπεία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε έως και 60% επειδή πολλοί ασθενείς δεν τολμούσαν πλέον να πάνε στο νοσοκομείο.
 8. Ακόμη και στους λεγόμενους «θανάτους από Covid19», συχνά δεν είναι σαφές εάν πέθαναν οι άνθρωποι από ή με κορωναϊό (δηλαδή από υποκείμενες ασθένειες) ή αν θεωρήθηκαν ως «υποτιθέμενα κρούσματα» χωρίς να έχουν ελεγχθεί καθόλου. Ωστόσο, οι επίσημοι αριθμοί συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν αυτή τη διάκριση.
 9. Πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης για νέους και υγιείς ανθρώπους που πέθαναν από το Covid19 αποδείχθηκαν ψευδείς: πολλοί από αυτούς τους νέους είτε δεν πέθαναν από το Covid19, είτε ήταν ήδη σοβαρά άρρωστοι (π.χ. από μη διαγνωσμένη λευχαιμία) ή στην πραγματικότητα ήταν 109 αντί 9 χρονών.
 10. Η φυσιολογική συνολική θνησιμότητα ανά ημέρα είναι περίπου 8000 άτομα στις ΗΠΑ, περίπου 2600 στη Γερμανία και περίπου 1800 στην Ιταλία. Η θνησιμότητα της γρίπης ανά σεζόν είναι έως 80.000 στις ΗΠΑ και έως 25.000 στη Γερμανία και την Ιταλία. Σε αρκετές χώρες, οι θάνατοι από Covid19 παρέμειναν πιο κάτω από τις εποχές έντονης γρίπης.
 11. Οι τοπικέ αυξήσεις στη θνησιμότητα μπορεί να επηρεαστούν από πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μικροβιακής μόλυνσης, καθώς και κατάρρευση στο σύστημα φροντίδας των ηλικιωμένων και των ασθενών λόγω λοιμώξεων, μαζικού πανικού και κλειδώματος. Οι ειδικοί κανονισμοί για την αντιμετώπιση των αποθανόντων είχαν ως αποτέλεσμα μερικές φορές να δημιουργηθούν πρόσθετα σημεία συμφόρησης στις υπηρεσίες κηδείας ή αποτέφρωσης.
 12. Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και σε κάποιο βαθμό το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η υπερφόρτωση των νοσοκομείων λόγω ισχυρών κυμάτων γρίπης δεν είναι ασυνήθιστη. Επιπλέον, έως και το 15% των γιατρών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τέθηκαν σε καραντίνα, ακόμη και αν δεν εμφάνισαν συμπτώματα.
 13. Οι συχνά εμφανιζόμενες εκθετικές καμπύλες των «περιπτώσεων κορώνα» είναι παραπλανητικές, καθώς ο αριθμός των δοκιμών αυξήθηκε επίσης εκθετικά. Στις περισσότερες χώρες, ο λόγος των θετικών τεστ προς τα συνολικά τεστ (δηλαδή το θετικό ποσοστό) παρέμεινε σταθερός στο 5% έως 25% ή αυξήθηκε μόνο ελαφρώς. Σε πολλές χώρες, η εξάπλωση είχε ήδη κορυφωθεί πολύ πριν από το κλείσιμο.
 14. Χώρες χωρίς απαγόρευση της κυκλοφορίας και απαγόρευση επαφών, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα ή η Σουηδία, δεν έχουν βιώσει μια πιο αρνητική πορεία των γεγονότων από άλλες χώρες. Η Σουηδία επαινέθηκε ακόμη και από τον ΠΟΥ και τώρα επωφελείται από υψηλότερη ανοσία σε σύγκριση με τις χώρες που εφάρμοσαν το κλειδώμα.
 15. Ο φόβος για έλλειψη αναπνευστήρων ήταν αδικαιολόγητος. Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, η διασωλήνωση ασθενών με Covid19, ο οποίος γίνεται εν μέρει λόγω του φόβου της εξάπλωσης του ιού, είναι στην πραγματικότητα συχνά αντιπαραγωγικός και βλαβερός για τους πνεύμονες.
 16. Σε αντίθεση με τις αρχικές υποθέσεις, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εξάπλωση του ιού μέσω αερολυμάτων (δηλαδή σωματιδίων που επιπλέουν στον αέρα) ή μέσω μολύνσεων από επιχρίσματα (π.χ. σε λαβές πορτών, smartphone ή στο κομμωτήριο).
 17. Δεν υπάρχει επίσης επιστημονική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα. Αντίθετα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες μάσκες παρεμποδίζουν την κανονική αναπνοή και μπορεί να γίνουν «φορείς μικροβίων». Κορυφαίοι γιατροί αναφέρθηκαν σε αυτό ως «διαφημιστική εκστρατεία» και «γελοιότητα».
 18. Πολλές κλινικές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρέμειναν σε υπολειτουργεία ή σχεδόν άδειες κατά τη διάρκεια της κορυφωσης του Covid19 και σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε να στείλουν το προσωπικό τους στο σπίτι. Πολυάριθμες επεμβάσεις και θεραπείες ακυρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μερικών μεταμοσχεύσεων οργάνων και προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου.
 19. Αρκετά μέσα ενημέρωσης πιάστηκαν προσπαθώντας να δραματοποιήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία, μερικές φορές ακόμη και με παραποιητικές εικόνες και βίντεο. Σε γενικές γραμμές, οι μη επαγγελματικές αναφορές πολλών μέσων μεγιστοποίησαν τον φόβο και τον πανικό στον πληθυσμό.
 20. Τα  τεστ που χρησιμοποιούνται διεθνώς είναι επιρρεπή σε σφάλματα και μπορούν να παράγουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, τα επίσημα τεστ ιών δεν έχουν πιστοποιηθεί κλινικά λόγω της πίεσης του χρόνου και μερικές φορές μπορεί να αντιδρούν σε άλλους κορωναϊούς.
 21. Πολλοί διεθνώς γνωστοί εμπειρογνώμονες στους τομείς της ιολογίας, της ανοσολογίας και της επιδημιολογίας θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντιπαραγωγικά και συνιστούν ταχεία φυσική ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού και προστασία των ομάδων κινδύνου. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά είναι σχεδόν μηδενικοί και το κλείσιμο σχολείων δεν δικαιολογείται ιατρικά.
 22. Αρκετοί ιατροί εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν τα εμβόλια κατά των κορωναϊών περιττά ή ακόμη και επικίνδυνα. Πράγματι, το εμβόλιο κατά της λεγόμενης γρίπης των χοίρων του 2009, για παράδειγμα, οδήγησε μερικές φορές σε σοβαρές νευρολογικές βλάβες και αγωγές εκατομμύριων.
 23. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ανεργία, ψυχολογικά προβλήματα και ενδοοικογενειακή βία ως αποτέλεσμα των μέτρων έχει φτάσει στα ύψη παγκοσμίως. Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα ενδέχεται να  κοστίσουν περισσότερες ζωές από τον ίδιο τον ιό. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να πέσουν σε απόλυτη φτώχεια και πείνα.
 24. Ο πληροφοριοδότης της NSA Edward Snowden προειδοποίησε ότι η «κρίση του κορώνα» θα χρησιμοποιηθεί για τη μαζική και μόνιμη επέκταση της παγκόσμιας επιτήρησης. Ο διάσημος ιολόγος Pablo Goldschmidt μίλησε για «παγκόσμια τρομοκρατία των μέσων ενημέρωσης» και «ολοκληρωτικά μέτρα». Ο κορυφαίος Βρετανός καθηγητής ιολογίας John Oxford μίλησε για «επιδημία των μέσων ενημέρωσης».
 25. Περισσότεροι από 500 επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μια «άνευ προηγουμένου επιτήρηση της κοινωνίας» μέσω προβληματικών εφαρμογών για «ανίχνευση επαφών». Σε ορισμένες χώρες, τέτοια «ανίχνευση επαφών» πραγματοποιείται ήδη απευθείας από τη μυστική υπηρεσία. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο πληθυσμός παρακολουθείται ήδη από drones ή έρχεται αντιμέτωπος με αστυνομική αυθαιρεσία.
Δείτε επίσης:

Περισσότερες ενημερώσεις στα Αγγλικά.


Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑