Γεγονότα σχετικά με τον Covid-19

Επικαιροποιημένο: Οκτώβριος 2020; Δημοσιεύτηκε: Μάρτη 2020
Γλώσσες: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, GR, HE, HU, IT, KO, MS, NL, JP, PL, PT, RO, RU, SE, TR
Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

Γεγονότα σχετικά με τον Covid-19, πλήρως τεκμηριωμένα, που παρέχονται από ειδικούς στον τομέα, για να βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να κάνουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση του κινδύνου.

«Το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια.»
Άλμπερτ Καμύ, H πανούκλα (1947)

Σύνοψη

 1. Θνησιμότητα: Σύμφωνα με τις τελευταίες ανοσολογικές μελέτες, το συνολικό ποσοστό της θνησιμότητας έπειτα από μόλυνση (IFR)  από τον covid-19 στον γενικό πληθυσμό είναι στις περισσότερες χώρες περίπου 0,1% έως 0,5% , δεδομένο το οποίο συνιστά τον ιό συγκρίσιμο με τις μεσαίες πανδημίες γρίπης του 1957 και 1968.
 2. Θεραπεία: Για άτομα με υψηλό κίνδυνο ή υψηλή έκθεση, η «early or prophylactic treatment»  (πρώιμη ή προληπτική θεραπεία) είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και την αποφυγή νοσηλείας.
 3. Ηλικιακό προφίλ: Η μέση ηλικία των θανάτων από covid είναι στις περισσότερες χώρες πάνω από 80 χρόνια και μόνο περίπου το 5% των νεκρών δεν είχε άλλες σοβαρές ασθένειες. Σε αντίθεση με την πανδημία της γρίπης, τα βασικά αίτια της θνησιμότητας του κορονοιού μπορούν να συγκριθούν με αυτά της κανονικής θνησιμότητας με την ηλικία και χαρακτηριστικά προφίλ να ανεβάζουν σε αναλογική κλίμακα τον κίνδυνο της θανάτου.
 4. Γηροκομεία: Σε πολλές Δυτικές χώρες, έως και τα δύο τρίτα του συνόλου των θανάτων που έχουν συμβεί ήταν σε γηροκομεία, τα οποία απαιτούν στοχοπροσηλωμένη προστασία με ανθρώπινη αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι σαφές εάν οι κάτοικοι πέθαναν πραγματικά από τον covid ή λόγω των παρατεταμένων εβδομάδων σε συνθήκες άγχους και απομόνωσης .
 5. Πλεονάζουσα θνησιμότητα: Έως και το 30% όλων των πλεοναζόντων θανάτων μπορεί να έχουν προκληθεί όχι από τον covid, αλλά από τις επιπτώσεις των lockdown, του πανικού και του φόβου. Για παράδειγμα, η παροχή φροντίδας για τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκε έως και 40% επειδή πολλοί ασθενείς δεν τολμούσαν πλέον να πάνε στο νοσοκομείο.
 6. Αντισώματα: Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, τα παγκόσμια επίκεντρα του κορονοϊού, όπως η Νέα Υόρκη και το Μπέργκαμο είχαν φτάσει σε επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25%. Πρωτεύουσες όπως η Μαδρίτη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη ήταν περίπου στο 15%. Σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ωστόσο, ήταν ακόμη κάτω του 5% .
 7. Συμπτώματα: Έως και το 40% όλων των μολυσμένων ατόμων δεν εμφανίζουν συμπτώματα , περίπου το 80% εμφανίζουν το πολύ ήπια συμπτώματα και περίπου το 95% εκδηλώνει μέτρια συμπτώματα και δεν απαιτεί νοσηλεία. Οι περιπτώσεις πιο ήπιας νοσηλείας μπορεί να οφείλεται στα protective T-cells λόγω της νοσηλείας από παλαιότερες ιώσεις κορονοιού.
 8. Long covid: Περίπου το 10% των συμπτωματικών ατόμων αναφέρουν συμπτώματα έπειτα από την νοσηλεία ή αλλιώς post-acute ή long covid, δηλαδή συμπτώματα που διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό επηρεάζει επίσης τους νεότερους και προηγουμένως υγιείς ανθρώπους που έχουν ισχυρή ανοσοαπόκριση. Το μετα-ιικό σύνδρομο είναι επίσης γνωστό πως εμφανίζεται και έπειτα από σοβαρή γρίπη.
 9. Μετάδοση: Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, οι κύριες οδοί μετάδοσης του ιού είναι η μετάδοση μέσω του αέρα σε κλειστούς χώρους από σταγονίδια που παράγονται όταν κάποιος μιλά ή βήχει, ενώ η μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους καθώς και από τις περισσότερες επιφάνειες αντικειμένων φαίνεται πως διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο.
 10. Μάσκες: Υπάρχουν ακόμη λίγα ή καθόλου επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών προσώπου στο γενικό πληθυσμό και η εισαγωγή υποχρεωτικών μασκών δεν περιορίζει ή επιβραδύνει την επιδημία στις περισσότερες χώρες. Εάν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα, οι μάσκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
 11. Παιδιά και σχολεία: Σε αντίθεση με τη γρίπη, στην περίπτωση του covid ο κίνδυνος ασθένειας και μετάδοσης στα παιδιά είναι πολύ χαμηλός. Ούτε υπήρχε, ούτε  υπάρχει ιατρικός λόγος για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων ή άλλα μέτρα που στοχεύουν ειδικά στα παιδιά.
 12. Ανίχνευση επαφών: Μια μελέτη του ΠΟΥ του 2019 σχετικά με τα μέτρα κατά των πανδημιών της γρίπης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από ιατρική άποψη, η ταυτοποίηση και η παρακολούθηση των ανθρώπων που μπορεί να βρέθηκαν σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί «δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση» . Οι εφαρμογές ανίχνευσης προσώπων σε κινητά τηλέφωνα απέτυχαν επίσης στις περισσότερες χώρες.
 13. Δοκιμές PCR: Τα κιτ δοκιμής ιών που χρησιμοποιούνται διεθνώς μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα ή να αντιδράσουν σε μη μολυσματικά θραύσματα ιών από προηγούμενη λοίμωξη. Από αυτή την άποψη, το λεγόμενο cycle threshold ή η τιμή ct είναι μια σημαντική παράμετρος.
 14. Ιατρική κακοδιαχείριση: Στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες, παρατηρήθηκε θανατηφόρα κακή ιατρική διαχείριση ορισμένων ασθενών που νοσούσαν από Covid λόγω της ύπαρξης αντιδεοντολογικών οικονομικών κινήτρων και τήρησης ακατάλληλων πρωτοκόλλων. Στις περισσότερες χώρες, η θνησιμότητα των νοσούντων από covid σε νοσοκομείων μειώθηκε από τότε.
 15. Lockdowns: Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα lockdown προκάλεσαν μια «τρομερή παγκόσμια καταστροφή». Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα lockdown ενδέχεται να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων  και μπορεί να ωθήσουν επιπλέον 150 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια. Η ανεργία, οι χρεοκοπίες και τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως.
 16. Σουηδία: Στη Σουηδία, η συνολική θνησιμότητα χωρίς lockdown ήταν μέχρι στιγμής στο εύρος μιας ισχυρής σεζόν γρίπης. Το 70% των θανάτων στη Σουηδία σημειώθηκαν σε γηροκομεία τα οποία δεν προστατεύτηκαν αρκετά γρήγορα. Η μέση ηλικία των θανάτων από covid στη Σουηδία είναι 84 χρόνια.
 17. Μέσα μαζικής ενημέρωσης: Η αναφορά πολλών μέσων ενημέρωσης δεν διεπόταν από επαγγελματική δεοντολογία. Τα μέσα αυτά μεγιστοποίησαν τον φόβο και τον πανικό στον πληθυσμό και οδήγησαν σε μια μαζική υπερεκτίμηση της θνητότητας και της θνησιμότητας από covid. Μερικά μέσα χρησιμοποίησαν ακόμη και εικόνες με σκοπό την χειραγώγηση και βίντεο για να δραματοποιήσουν την κατάσταση.
 18. Εμβόλια: Αρκετοί εμπειρογνώμονες ιατροί προειδοποίησαν ότι τα μη αρκούντως δοκιμασμένα εμβόλια εναντίον του κορονοιού μπορεί να είναι επικίνδυνα. Πράγματι, το εμβόλιο κατά της λεγόμενης γρίπης των χοίρων του 2009, για παράδειγμα, οδήγησε σε περιπτώσεις σοβαρών νευρολογικών βλαβών και νομικών αγωγών που εκδίκασαν εκατομμύρια. Κατά τη δοκιμή νέων εμβολίων κοροϊού, έχουν ήδη αναφερθεί σοβαρές επιπλοκές και αποτυχίες.
 19. Προέλευση ιού: Η προέλευση του νέου κορονοϊού παραμένει ασαφής, αλλά τα καλύτερα στοιχεία συγκλίνουν επί του παρόντος σε ένα περιστατικό πνευμονίας που μοιάζει με covid σε ένα κινεζικό ορυχείο το 2012, του οποίου τα δείγματα από τον ιό συλλέχθηκαν, αποθηκεύτηκαν και ερευνήθηκαν από το Ινστιτούτο ιολογίας στην Wuhan (WIV ).
 20. Επιτήρηση: Ο whistleblower της NSA Edward Snowden προειδοποίησε ότι η πανδημία του covid μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επέκταση της παγκόσμιας παρακολούθησης. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο πληθυσμός παρακολουθείται με drones και αντιμετωπίζει σοβαρή αστυνομική αυθαιρεσία κατά τη διάρκεια των lockdown.

Διαγράμματα

Βλέπε επίσης

 1. Σχετικά με τη θεραπεία του Covid-19
 2. Μελέτες για τη θνησιμότητα του Covid-19
 3. Τα στοιχεία για τις μάσκες προσώπου
 4. Σχετικά με την μετα-οξεία («μακρά») Covid
 5. Σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2

Περισσότερες ενημερώσεις στα Αγγλικά.


Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑