Γεγονότα σχετικά με τον Covid-19

Επικαιροποιημένο: Σεπτέμβριος 2020; Δημοσιεύτηκε: Μάρτη 2020
Γλώσσες: CN, CZ, DE, EN, EO, ES, FR, GR, HE, HU, IT, KO, MS, NL, JP, PL, PT, RO, RU, SE, TR
Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

Γεγονότα σχετικά με τον Covid-19, πλήρως τεκμηριωμένα, που παρέχονται από ειδικούς στον τομέα, για να βοηθήσουν τους αναγνώστες μας να κάνουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση του κινδύνου.

«Το μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανούκλας είναι η ειλικρίνεια.»
Άλμπερτ Καμύ, H πανούκλα (1947)

Σύνοψη

 1. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανοσολογικές μελέτες, η συνολική θνησιμότητα του Covid-19 (IFR) στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 0.1% και 0.5% στις περισσότερες χώρες, ποσοστά συγκρίσιμα με τις μέτριες πανδημίες γρίπης του 1957 και του 1968.
 2. Για άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή μεγάλου κινδύνου έκθεσης (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας), η έγκαιρη ή προφυλακτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.
 3. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (με λόκνταουν) και τη Σουηδία (χωρίς λόκνταουν), η συνολική θνησιμότητα από την αρχή του έτους βρίσκεται στο εύρος μιας ισχυρής σεζόν γρίπης, η θνησιμότητα είναι υψηλότερη στις ΗΠΑ (συγκρίσιμη με το 1957/1968), αλλά χαμηλότερη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία. Ωστόσο, οι τιμές αντισωμάτων εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε μεγάλα τμήματα της προηγουμένως υπό λόκνταουν Ευρώπης.
 4. Στα περισσότερα μέρη, ο κίνδυνος θανάτου για τον υγιή γενικό πληθυσμό σε σχολικές και εργασιακές ηλικίες είναι συγκρίσιμος με μια καθημερινή βόλτα με το αυτοκίνητο στη δουλειά. Ο κίνδυνος αρχικά υπερεκτιμήθηκε επειδή πολλοί άνθρωποι με μόνον ήπια ή καθόλου συμπτώματα δεν ελήφθησαν υπόψη.
 5. Περίπου το 80% όλων των ανθρώπων αναπτύσσουν μόνον ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα. Ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων μεταξύ 70-79 ετών, περίπου το 60% αναπτύσσει μόνον ήπια συμπτώματα. Περίπου το 95% όλων των ανθρώπων αναπτύσσουν το πολύ μέτρια συμπτώματα και δεν απαιτούν νοσηλεία.
 6. Έως και το 60% όλων των ανθρώπων μπορεί να διαθέτουν ήδη μερική Ανοσοαπόκριση Τ-λεμφοκυττάρων ενάντια στο νέο κορωνοϊό λόγω επαφής με προηγούμενους κορωνοϊούς (π.χ. ιούς κρυολογήματος). Επιπλέον, έως και το 60% των παιδιών και περίπου το 6% των ενηλίκων μπορεί να διαθέτει ήδη διαδραστικά αντισώματα.
 7. Η μέση ηλικία των θανάτων Covid στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι πάνω από 80 ετών – π.χ. 84 ετών στη Σουηδία – και μόνο το 4% των νεκρών δεν είχε σοβαρές προγενέστερες παθήσεις. Σε αντίθεση με τις πανδημίες της γρίπης, η ηλικία και το προφίλ κινδύνου των θανάτων αντιστοιχεί ουσιαστικά σε φυσιολογική θνησιμότητα.
 8. Σε πολλές χώρες, έως και τα δύο τρίτα από όλους τους επιπλέον θανάτους σημειώθηκαν σε γηροκομεία, τα οποία δεν επωφελούνται από ένα γενικό λόκνταουν. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν πραγματικά από τον Covid-19 ή από εβδομάδες ακραίου στρες και απομόνωσης.
 9. Έως και το 30% όλων των πρόσθετων θανάτων μπορεί να έχουν προκληθεί όχι από τον Covid-19, αλλά από τα αποτελέσματα του λόκνταουν, του πανικού και του φόβου. Για παράδειγμα, η θεραπεία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώθηκε έως και 40% επειδή πολλοί ασθενείς δεν τολμούσαν πλέον να πάνε στο νοσοκομείο.
 10. Πολλές αναφορές μέσων ενημέρωσης για θανάτους νέων και υγιών ανθρώπων από Covid-19 αποδείχθηκαν λανθασμένες: πολλοί από αυτούς τους νέους είτε δεν πέθαναν από Covid-19, είτε ήταν ήδη σοβαρά άρρωστοι (π.χ. από μη διαγνωσμένη λευχαιμία), ή ήταν στην πραγματικότητα 109 αντί για 9 ετών. Η ισχυριζόμενη αύξηση της νόσου Kawasaki στα παιδιά επίσης αποδείχθηκε ότι ήταν υπερβολή.
 11. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα του Covid-19 μπορούν επίσης να προκληθούν από σοβαρή γρίπη (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της θρόμβωσης και της προσωρινής απώλειας της αίσθησης της γεύσης και της μυρωδιάς), αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 αυτά τα συμπτώματα είναι πράγματι πολύ πιο συχνά και πιο έντονα.
 12. Περίπου το 10% των συμπτωματικών ανθρώπων αναπτύσσουν τη λεγόμενη μετα-οξεία («μακρά») Covid και αναφέρουν συμπτώματα που διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει νεότερους και προηγουμένως υγιείς ανθρώπους με ισχυρή ανοσοαπόκριση στο νέο κορωνοϊό.
 13. Οι συχνά παρουσιαζόμενες εκθετικές καμπύλες των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι παραπλανητικές, καθώς ο αριθμός των τεστ αυξήθηκε επίσης εκθετικά. Στις περισσότερες χώρες, ο λόγος των θετικών τεστ ως προς τον συνολικό αριθμό τεστ (δηλαδή το ποσοστό θετικότητας) παρέμενε πάντα κάτω από το 20%. Σε πολλές χώρες, η κορύφωση της μόλυνσης είχε ήδη επιτευχθεί πολύ πριν τεθεί σε ισχύ το λόκνταουν.
 14. Στα περισσότερα Covid χότσποτ, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη και το Μπέργκαμο, ο ρυθμός μόλυνσης μειώθηκε αμέσως με το που περίπου το 20% των ανθρώπων ανέπτυξαν αντισώματα ενάντια στο νέο κορωνοϊό. Αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του 60 έως 80%.
 15. Χώρες χωρίς λόκνταουν, όπως η Ιαπωνία, η Λευκορωσία και η Σουηδία, δεν έχουν βιώσει μια πιο αρνητική πορεία γεγονότων από πολλές άλλες χώρες. Η Σουηδία μάλιστα έλαβε εύσημα από τον Π.Ο.Υ. και τώρα απολαμβάνει υψηλότερη ανοσία σε σύγκριση με τις χώρες με λόκνταουν. Το 75% των θανάτων στη Σουηδία συνέβη σε νοσηλευτικές εγκαταστάσεις που δεν προστατεύθηκαν αρκετά γρήγορα.
 16. Ο φόβος της έλλειψης αναπνευστήρων ήταν αδικαιολόγητος. Σύμφωνα με τους ειδικούς των πνευμόνων, ο επεμβατικός αερισμός (διασωλήνωση) ασθενών με Covid-19, ο οποίος έγινε εν μέρει υπό τον φόβο της εξάπλωσης του ιού, είναι στην πραγματικότητα συχνά αντιπαραγωγικός και ζημιογόνος για τους πνεύμονες.
 17. Οι κύριοι οδοί μετάδοσης του ιού είναι η άμεση επαφή και τα σταγονίδια που παράγονται όταν μιλάμε ή βήχουμε, αλλά επίσης αερολύματα σε εσωτερικούς χώρους (μικρά σωματίδια που επιπλέουν στον αέρα). Τα αερολύματα σε εξωτερικούς χώρους και οι επιφάνειες των αντικειμένων φαίνεται να παίζουν μόνο μικρό ρόλο.
 18. Για την ώρα υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της χρήσης πάνινων μασκών προσώπου από τον γενικό πληθυσμό και η εισαγωγή μέτρων υποχρεωτικής χρήσης μασκών δεν μπόρεσε να περιορίσει ή να επιβραδύνει την επιδημία στις περισσότερες χώρες. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μάσκες προσώπου μπορεί να παρενοχλήσουν την κανονική αναπνοή και να γίνουν «φορείς μικροβίων» εάν χρησιμοποιούνται επανειλημμένα.
 19. Πολλές κλινικές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό υποεκμεταλλευμένες κατά τη διάρκεια των λόκνταουν και σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να στείλουν το προσωπικό στο σπίτι τους. Εκατομμύρια χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών ακυρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαγνωστικών εξετάσεων καρκίνου και μεταμοσχεύσεων οργάνων.
 20. Διάφορα μέσα ενημέρωσης πιάστηκαν να προσπαθούν να δραματοποιήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία, μερικές φορές ακόμη και με χειραγωγικές εικόνες και βίντεο. Σε γενικές γραμμές, η μη επαγγελματική αναφορά πολλών μέσων μεγιστοποίησε τον φόβο και τον πανικό στον πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν σε δραματικό βαθμό την φονικότητα και την θνησιμότητα του Covid-19.
 21. Τα τεστ-κιτ κορωνοϊού που χρησιμοποιούνται διεθνώς μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, να αντιδρούν σε μη μολυσματικά θραύσματα του ιού από προηγούμενες λοιμώξεις, ή να αντιδρούν σε άλλους κοινούς κορωνοϊούς με μερικώς παρόμοια γονιδιακή αλληλουχία.
 22. Πολυάριθμοι διεθνώς επιφανείς ειδικοί στους τομείς της ιολογίας, της ανοσολογίας και της επιδημιολογίας θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντιπαραγωγικά και προτείνουν την ταχεία φυσική ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού και την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου.
 23. Σε καμία χρονική στιγμή δεν συνέτρεχε ιατρικός λόγος για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης της ασθένειας και μετάδοσης στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός. Δεν υφίσταται επίσης ιατρικός λόγος για ολιγομελείς τάξεις, μάσκες ή κανόνες «κοινωνικής απόστασης» στα δημοτικά σχολεία.
 24. Αρκετοί ειδικοί ιατροί περιγράφουν τα εμβόλια εξπρές για τον κορωνοϊό ως περιττά ή ακόμη και επικίνδυνα. Πράγματι, το εμβόλιο κατά της λεγόμενης γρίπη των χοίρων του 2009, για παράδειγμα, οδήγησε σε περιπτώσεις σοβαρών νευρολογικών βλαβών και σε αγωγές εκατομμυρίων. Κατά τη δοκιμή νέων εμβολίων κορωνοϊού, επίσης, σοβαρές επιπλοκές και αποτυχίες έχουν ήδη αναφερθεί.
 25. Μια παγκόσμια πανδημία μιας αναπνευστικής νόσου μπορεί πράγματι να επεκταθεί σε διάρκεια αρκετών σεζόν, αλλά πολλές μελέτες σχετικά με ένα «δεύτερο κύμα» βασίζονται σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές υποθέσεις, όπως σε έναν συνεχή κίνδυνο ασθένειας και θανάτου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
 26. Νοσοκόμοι από τις ΗΠΑ περιέγραψαν μια πολλές φορές θανατηφόρα ιατρική κακοδιαχείριση των ασθενών με Covid λόγω αμφισβητήσιμων οικονομικών κινήτρων και ακατάλληλων ιατρικών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, σε πολλά μέρη η θνησιμότητα λόγω Covid έχει μειωθεί σημαντικά λόγω καλύτερων θεραπευτικών επιλογών.
 27. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ανεργία, κατάθλιψη και η ενδοοικογενειακή βία ως αποτέλεσμα των μέτρων έχουν φτάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Αρκετοί ειδικοί προβλέπουν ότι τα μέτρα θα πάρουν πολύ περισσότερες ζωές από τον ίδιο τον ιό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 1.6 δισεκατομμύρια ανθρώποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα προς το ζην.
 28. Ο πληροφοριοδότης της NSA Έντουαρτ Σνόουντεν προειδοποίησε ότι η «κρίση του κορωνοϊού» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μόνιμη επέκταση της παγκόσμιας παρακολούθησης. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο πληθυσμός παρακολουθείται από ντρόουν και αντιμετωπίζει σοβαρή επέκταση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των λόκνταουν.
 29. Μια μελέτη του Π.Ο.Υ. από το 2019 σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημικής γρίπης διαπίστωσε ότι από ιατρική άποψη, η «παρακολούθηση των επαφών» «δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση». Ωστόσο, οι εφαρμογές παρακολούθησης επαφών έχουν ήδη γίνει μερικώς υποχρεωτικές σε πολλές χώρες.
 30. Η προέλευση του νέου κορωνοϊού παραμένει άγνωστη, αλλά τα καλύτερα στοιχεία δείχνουν προς το παρόν προς ένα περιστατικό πνευμονίας τύπου Covid σε ένα κινεζικό ορυχείο το 2012, τα ιικά δείγματα του οποίου συλλέχθηκαν, αποθηκεύτηκαν και εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Γουχάν (W.I.V.).

Διαγράμματα

Βλέπε επίσης

 1. Σχετικά με τη θεραπεία του Covid-19
 2. Μελέτες για τη θνησιμότητα του Covid-19
 3. Τα στοιχεία για τις μάσκες προσώπου
 4. Σχετικά με την μετα-οξεία («μακρά») Covid
 5. Σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2

Περισσότερες ενημερώσεις στα Αγγλικά.


Μοιραστείτε το: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑