Tények a Covid-19-ről

Frissítés: 2020. május 7; közzététel: 2020. március 14.
Nyelvek: CN, CZ, DE, EN, ES, FI, FR, GR, HBS, HE, IT, JP, KO, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR
Ossza meg ezt: Twitter / Facebook

A Covid-19-ről szóló, teljes hivatkozású tények, amelyeket a terület szakértői szolgáltattak, hogy segítsék olvasóinkat a kockázatok reális értékelésében.

„… az egyetlen módja a pestis elleni harcnak a becsületesség.“ Albert Camus: A pestis (1947)

Áttekintés

 1. A legjobban vizsgált országok és régiók adatai szerint a Covid19 halálozási aránya 0,1–0,37%, amely egy súlyosabb influenzáénak felel meg, és amely a WHO eredeti feltételezésének mintegy egyhuszada.
 2. Az iskolás- és aktív keresőkorú lakosság körében a halálozás kockázata még a világ bármelyik gócpontjában is nagyjából akkora, mint amikor valaki naponta autóval jár munkába. Ezt a kockázatot kezdetben túlbecsülték, mivel az enyhe tüneteket mutató és a tünetmentes személyeket nem vették számításba.
 3. A pozitív teszteredményt mutató személyek akár 80 százaléka tünetmentes maradt. Még a 70–79 éves korcsoportba tartozó személyek körében is mintegy 60% a tünetmentesek aránya. Az összes személy több mint 97 százaléka is legfeljebb enyhe tüneteket mutatott.
 4. Az eddigi koronavírusokkal (azaz meghűlés-vírusokkal) való érintkezésnek köszönhetően az összes személy közel egyharmada már rendelkezik a Covid19-cel szembeni háttér-immunitással.
 5. Az elhunytak medián életkora a legtöbb országban (ide értve Olaszországot is) 80 év fölött van, és az elhunytak mindössze kb. 1 százalékának nem volt komoly alapbetegsége. A halálozási profil ezzel lényegében megfelel a normál halandóságnak.
 6. Az összes haláleset 50–70 százaléka a legtöbb országban ápolóotthonokban következik be, amelyek nem profitálnak az általános zárlatból. Ráadásul többnyire nem világos, hogy ezek az emberek valóban a Covid19-be haltak-e bele, vagy a nagy stresszbe, félelembe és magányba.
 7. A normál halandóságot meghaladó összes haláleset közel 50 százalékát nem a Covid19 okozta, hanem a zárlat következményei, a pánik és a félelem. Így például a szívinfarktusok és szélütések kezelése majd 60 százalékkal csökkent, mivel a páciensek nem mertek elmenni a klinikákra.
 8. Gyakran még az úgynevezett „Covid19-halálesetekben“ sem világos, hogy az elhunyt a koronavírus miatt, vagy koronavírussal a szervezetében halt-e meg (azaz valamilyen alapbetegségbe halt-e bele), vagy mint „gyanús esetet“ nem is tesztelték. Ezek a különbségek azonban a hivatalos számokból gyakran nem derülnek ki.
 9. Sok médiajelentésről, amelyek szerint fiatal és egészséges személyek is meghaltak Covid19-ben, kiderült, hogy hamis. E fiatal emberek közül sokan vagy nem Covid19-ben haltak meg, vagy pedig már eleve súlyos alapbetegségben (pl. nem diagnosztizált leukémiában) szenvedtek, vagy 9 helyett 109 évesek voltak.
 10. A normál össz-halandóság az Egyesült Államokban kb. 8000 fő, Németországban kb. 2600 fő, Olaszországban kb. 1800 fő, Svájcban kb. 200 fő naponta. Az influenza halálos áldozatainak száma egy-egy télen az Egyesült Államokban akár 80 000 fő, Németországban és Olaszországban akár 25 000 fő, Svájcban akár 2500 fő. A Covid19 több országban nem érte el ezeket az értékeket.
 11. A jelentősen megemelkedett regionális halálozási arányokat további kockázati tényezők befolyásolhatták: súlyos levegő-szennyezettség, mikróba-terhelés, valamint az idős- és betegápolás fertőzések, tömeges pánik vagy a zárlati intézkedések következtében történő összeomlása. Az elhunytakra vonatkozó különleges előírások részben további fennakadásokat okoztak a temetkezésben.
 12. Néhány országban, például Olaszországban, Spanyolországban, valamint részben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban korábban az influenzahullámok is a kórházak túlterhelését eredményezték. Most ráadásul az orvosok és ápolók 15 százalékának vesztegzárba kell vonulnia, akkor is, ha tünetmentesek.
 13. A „korona-esetekről“ gyakran mutogatott exponenciális görbék félrevezetőek, mivel a tesztek száma is hatványozottan nő. A pozitív teszteredmények aránya az összes teszthez képest (ún. pozitív-arány) a legtöbb országban állandó, 5% és 25% közötti tartományban van vagy csak lassan emelkedik. A fertőzés a legtöbb országban már a zárlat bevezetése előtt elérte tetőpontját.
 14. A kijárási és érintkezési tilalmat be nem vezető országokban, mint például Japánban, Dél-Koreában és Svédországban nem lett rosszabb a helyzet, mint a többi országban. Sőt, Svédországot a WHO legutóbb már követendő példaként dicsérte, amely most már a széles körű immunitásból profitál.
 15. Megalapozatlan volt a félelem attól, hogy nem lesz elég lélegeztetőgép. Tüdőgyógyász szakorvosok szerint a Covid19-páciensek invazív lélegeztetése (intubáció), amely részben a vírustól való félelemből történt, ráadásul gyakran kontraproduktív és további tüdőkárosodást okoz.
 16. Az eredeti vélekedésekkel szemben több tanulmány is kimutatta, hogy sem a vírus aeroszolok (azaz a levegőben lebegő részecskék) útján történő terjedésére, sem az érintkezés (pl. kilincs, okostelefon, fodrász) útján történő fertőzésre nincs bizonyíték.
 17. Annak sincs tudományos alapja, hogy egészséges vagy tünetmentes személyek esetén a légzésvédelmi maszk hatásos lenne. Szakértők attól óvnak inkább, hogy az ilyen maszkok akadályozzák a légzést és „víruscsúzlikká“ válnak.
 18. Európában és az Egyesült Államokban sok klinika kihasználtsága nagyon alacsony maradt, sőt, részben át kellett térniük a rövidített munkaidőre. Sok műtétet és kezelést lemondtak, köztük „nem halaszthatatlan“ szerv-átültetéseket és rákvizsgálatokat.
 19. Több médiumot kaptak rajta azon, hogy megpróbálták dramatizálni a klinikákon tapasztalható helyzetet, esetenként akár manipulatív képekkel is. A sok médium komolytalan beszámolójának az lett az általános hatása, hogy óriásira nőtt a félelem a lakosság körében.
 20. A nemzetközileg használt vírusteszt-készletek könnyen hibáznak és adhatnak hamis pozitív és hamis negatív eredményeket. A hivatalos teszteszközt az idő szorítása miatt ráadásul klinikailag nem is validálták, más koronavírusokra is reagálhat.
 21. Sok, nemzetközileg elismert virológus, immunológus és járványtani szakértő kontraproduktívnak tartja a bevezetett intézkedéseket, és a lakosság gyors és természetes immunizációját, valamint a veszélyeztetett csoportok védelmét javasolja. Az iskolák bezárására egyetlen korábbi időpontban sem volt orvosi ok.
 22. A koronavírusok ellen szorgalmazott oltóanyagokat több szakértő szükségtelennek, sőt, akár veszélyesnek tartja. A 2009-ben az úgynevezett sertésinfulenza elleni oltóanyag részben súlyos neurológiai károsodásokat okozott és milliós összegű perekre vezetett.
 23. Az intézkedések miatt munkanélkülivé vált, lelki problémáktól és családon belüli erőszaktól szenvedő emberek száma világszerte magasba szökött. Több szakértő arra számít, hogy az intézkedések több életet követelnek majd, mint maga a vírus. Az ENSZ szerint világszerte emberek milliói süllyednek teljes szegénységbe és éhínségbe.
 24. Edward Snowden, az NSA szivárogtatója attól óvott, hogy a korona-válságot világméretű megfigyelő-eszközök tartós kiépítésére fogják felhasználni. Pablo Goldschmidt elismert virológus „globális médiaterrorról“ és „totalitárius intézkedésekről“ beszélt. John Oxford brit infektológus „média-járványról“ beszélt.
 25. Több mint 500 tudós figyelmeztetett a társadalom problematikus kontaktkövető alkalmazásokkal történő „példátlan megfigyelésére“. Ezeket az érintkezéseket néhány országban a titkosszolgálat már követi. A polgári lakosság drónokkal történő megfigyelése és részben súlyos rendőri erőszak világszerte előfordult.

Lásd még:


További frissítések angol vagy német nyelven.

2020. április 7.

 • A német Robert Koch Intézet különleges jelentésének legfrissebb számai azt mutatják, hogy az úgynevezett pozitívarány (azaz a pozitív teszteredmények számának aránya a tesztek számához képest), jóval lassabban emelkedik, mint a médiában mutatott exponenciális görbék, és március végén 10% körül volt, amely érték alapvetően jellemző a koronavírusokra. A Multipolar magazin szerint ezért „szó sem lehet a vírus veszélyesen gyors terjedéséről“.
 • A hamburgi igazságügyi orvostani intézet professzora, Klaus Püschel ezt mondta a Covid19-ről: „Ez a vírus teljesen eltúlzott módon befolyásolja az életünket. Ez nem áll arányban azzal a veszéllyel, amelyet a vírus jelent. És az a csillagászati mértékű gazdasági kár, amely most keletkezik, nem áll arányban a vírus jelentette veszéllyel. Meg vagyok győződve arról, hogy a koronavírus-halandóság még csak kiugró értékként sem fog megjelenni az éves halálozási adatokban.“ Hamburgban például eddig „egyetlen olyan ember sem halt meg koronavírusban, aki nem szenvedett volna valamilyen alapbetegségben: az összes elhunyt, akit eddig megvizsgáltunk, rákban, idült tüdőgyulladásban szenvedett, erős dohányos vagy súlyosan elhízott volt, cukorbetegségben szenvedett vagy szív- és érrendszeri problémákkal küzdött.“ A vírus ebben úgyszólván az utolsó csepp volt, amelytől betelt a pohár. „A Covid19 csak kivételes esetben halálos betegség, a legtöbb esetben azonban alapvetően ártalmatlan lefolyású vírusos fertőzés.“
 • Dr. Püschel így folytatta: „Nem kevés esetben azt is megállapítottuk, hogy az aktuális koronavírus-fertőzésnek egyáltalán semmi köze a halálos kimenetelhez, mivel más a halálozás oka, például agyvérzés vagy szívinfarktus.“ A korona „nem különösebben veszélyes vírusos megbetegedés“, mondja a törvényszéki orvos. Konkrét vizsgálati eredményeken nyugvó statisztikákat sürget. „Az összes feltételezés egyes halálesetekről, amelyeket nem ellenőriztek szakszerűen, csak a félelmet táplálja“.
 • Hamburg szabad Hanza-város a berlini Robert Koch Intézet iránymutatásával ellentétesen nemrég elkezdett különbséget tenni a „koronavírus okozta“ halálesetek és a „koronavírussal a szervezetükben“ elhunytak között, aminek a Covid19-halálesetek számának csökkenése lett az eredménye.
 • Hendrik Streeck német virológus jelenleg a Covid19-kórokozó terjedését, terjedési módját meghatározó tanulmányt végez. Egy interjúban így fogalmazott: „Heinsberg járásban alaposabban megvizsgáltam a 40 elhunytból 31-et – és nem voltam nagyon meglepődve, hogy ezek az emberek meghaltak. Az egyik elhunyt több mint 100 éves volt, az ő esetében egy sima nátha is halált okozhatott volna“. Kilincsen és hasonló tárgyakon keresztül történő, azaz érintkezés útján terjedő fertőzést eddig az eredeti feltételezések ellenére nem tudott kimutatni.
 • Svájcban érkeznek az első jelentések olyan kórházakról, amelyekben a nagyon alacsony kihasználtság miatt rövidített munkaidőt kell bevezetni: „Az összes osztályon alig van a személyzetnek tennivalója, első lépésben megszüntettük a meghosszabbított munkaidőt. Most pedig rövidített munkaidőt vezetünk be. A pénzügyi következmények jelentősek.“ Emlékeztetőül: a Zürichi Egyetem irreális feltevésekre alapozó tanulmánya április 2-ra jelezte előre az első ellátási zavarokat, szűk keresztmetszeteket svájci klinikákon. Eddig ilyesmire sehol sem került sor.
 • Svájcban 2017-ben volt egy komoly influenza-hullám. Akkor a 65 év fölötti lakosság körében az év első hat hetében közel 1500 plusz halálesetet regisztráltak. Normális esetben Svájcban évente mintegy 1300 ember veszti életét tüdőgyulladás következtében, 95 százalékuk 65 évnél idősebb. Összehasonlításul: Svájcban jelenleg összesen 762 elhunytról számoltak be, akinek Covid19 volt a szervezetében (nem feltétlenül abba halt bele).
 • Egy német környezeti labor ügyvezetője úgy véli, az észak-olaszországi Lombardia lakosai a tartósan nagy legionella-terhelés miatt különösen ki vannak téve olyan vírusos fertőzéseknek, mint a Covid19: „Ha a tüdő egy vírusos fertőzés miatt le van gyengülve, mint a mostani helyzetben, a baktériumoknak könnyű a dolguk, negatívan hatnak a betegség lefolyására és szövődményeket okozhatnak.“ Lombardiában a legionellával szennyezett párologtatók már a múltban is okoztak regionális tömeges tüdőgyulladásokat.
 • A Kínából érkező adatok alapján az egész világon olyan orvosi protokollokat határoztak meg, amelyek hamar invazív mesterséges lélegeztetést (intubációt) irányoznak elő a pozitív teszteredményt mutató és az intenzív osztályon kezelt betegek számára. A protokollok egyrészt abból indulnak ki, hogy a kíméletesebb, nem invazív, maszkos lélegeztetés túl gyenge, másrészt főleg attól tartanak, hogy „a veszélyes vírus“ ilyen esetben képes a levegőben terjedni. Német orvosok már márciusban felhívták a figyelmet arra, hogy az intubáció további tüdőkárosodást okozhat és összességében rosszak a sikerességi kilátásai. Azóta az Egyesült Államokból is jelentkeztek orvosok, akik leírják, hogy az intubáció „többet árt, mint használ“ a betegeknek. A betegek gyakran nem akut tüdőelégtelenségben szenvednek, hanem inkább egyfajta magassági betegségben, amelyen a fokozott nyomással járó mesterséges légzés csak tovább ront. Ezzel szemben dél-koreai orvosok már februárban jelezték, hogy a kritikus állapotban lévő Covid19-betegek jól reagálnak a lélegeztetőkészülék nélküli oxigénterápiára. A fent nevezett amerikai orvos arra figyelmeztet, hogy sürgősen át kell gondolni a lélegeztetőkészülékek használatát, nehogy még több kért okozzanak.
 • Az Egyesült Államok hivatalos Covid19-modellje a kórházba kerülési arányt eddig 8-szorosan, az intenzív osztályra kerülő betegek számát 6,4-szeresen, a szükséges lélegeztetőkészülékek számát 40,5-szörösen becsülte túl.
 • Az ARD Monitor anyaga a 2009. évi „sertésinfluenza“ eltúlzott sajtóbeli bemutatásáról meglepő párhuzamokat mutat a mai helyzettel. Az ARD anyagának összefoglalója így szólt: „A járványtól a való félelem a tulajdonképpeni járvány.“
További hírek
 • A Covid19-pánik egyik legkorábbi és nemzetközileg legismertebb kritikusának Dr. Wolfgang Wodargnak a honlapját a mai napon a Jimdo, német szolgáltató néhány órára törölte és csak heves tiltakozások hatására tette újra elérhetővé. Nem tudni, hogy az időleges törlés általános panaszok miatt vagy politikai utasításra történt-e.
 • Nemrég Dr. Sucharit Bhakdi professor emeritus egyetemi e-mail címét is deaktiválták, de tiltakozások hatására visszaállították; Dr. Bhakdi volt az, aki nyílt levelet írt Angela Merkel szövetségi kancellárnak.
 • A dán parlament április 2-án új törvényt fogadott el, amely megtiltja a Covid19-ről szóló, a kormány előirányzatainak nem megfelelő információk közzétételét, és lehetővé teszi internetes oldalak törlését, valamint a szerzők megbüntetését és letartóztatását. Erre néhány kommentátor azonnal visszavonult.
 • Harald Wiesendanger német tudományos és orvosi újságíró egy cikkében azt írja, hogy szakmája teljes kudarcot vallott a jelenlegi válságban: „Ahogy ez a szakma, amelynek az lenne a dolga, hogy független, kritikus, elfogulatlan negyedik hatalmi ágként ellenőrizze a hatalmasokat, ugyanúgy villámgyorsan és szinte egyöntetűen bedől ugyanannak a kollektív hisztériának, mint a közönsége, és odaveti magát az udvari tudósításnak, kormánypropagandának, a tudomány mint szent tehén szakértői istenítésének: nekem ez felfoghatatlan, undorít, elegem van belőle, szégyellem magam miattuk, és teljes mértékben elhatárolódom ettől a méltatlan teljesítménytől.“
 • Jelenleg az emberiség kb. egyharmada él zárlatban, többen, mint ahány ember élt a Földön a második világháború idején.
 • Az Egyesült Államokban a munkanélküli segély iránti kérelmek száma több mint hat millióra emelkedett (lásd grafikon), történelmi, egyedülálló érték az 1929. évi nagy válság óta.
 • Száznál több ember- és polgárjogi szervezet óv attól, hogy az emberiség a „korona-válság“ miatt mint egy alvajáró belesétáljon a megfigyelőállam rendszerébe. A Twitteren a #covid19 mellett megjelent a #covid1984 hashtag is.
 • Henry Kissinger amerikai geostratéga az írja a Wall Street Journalban, hogy „a koronavírus-világjárvány örökre megváltoztatja a világrendet“. Az Egyesült Államoknak meg kell védenie polgárait, ugyanakkor „meg kell terveznie egy új korszakot“.

2020. április 5.

 • A nemzetközileg elismert New York-i epidemiológus professzor, Knut Wittkowski egy 40 perces interjúban kifejti, hogy a Covid19-cel összefüggésben bevezetett intézkedések összességében kontraproduktívak. A „social distancing“, az iskolák bezárása, a „lock down“, a maszk, a tömeges tesztelés és az oltások helyett az életnek minél inkább zavartalanul kellene tovább mennie, és minél hamarabb ki kellene építeni a lakosság immunitását. Az eddigi ismeretek szerint a Covid19 nem veszélyesebb a korábbi influenza-járványoknál.
 • A British Medical Journal (BMJ) arról számol be, hogy a legfrissebb kínai adatok szerint az új fertőzöttek (pozitív teszteredményt mutató személyek) 78 százaléka nem mutat semmilyen tünetet. Ez további, arra utaló jel, hogy a vírus viszonylag veszélytelen a lakosságra.
 • A Bécsi Orvostudományi Egyetem általános és családi orvosi osztályának vezetője és a bizonyítékalapú orvostudományi hálózat elnöke, Dr. Andreas Sönnichsen „őrültségnek“ tartja az eddig bevezetett intézkedéseket. Az egész állam megbénul, csak azért, hogy „azokat a keveseket, akiket érinthetne, védjük“. A német SWR tévécsatornának adott interjúban elmondja, hogy a vírus terjedését amúgy sem lehet megakadályozni.
 • A svéd kormány a világon elsőként bejelentette, hogy a jövőben hivatalosan különbséget tesznek a koronavírus „következtében“ és a koronavírussal „a szervezetükben“ elhunytak között. Ez a halálesetek számának további csökkenését eredményezheti. Közben egyre nő a Svédországra nehezedő nemzetközi nyomás, hogy adja fel liberális stratégiáját. Úgy tűnik, némely kormány attól tart, hogy saját intézkedéseik Svédország sikere (mint korábban Japáné) tükrében aránytalannak és kontraproduktívnak tűnnek.
 • A német orvosi lap, az Ärzteblatt már 2018-ban arról számolt be, hogy Észak-Olaszországban „sok a tüdőgyulladás“, ami nyugtalanítja a hatóságokat. Akkoriban a többi között a szennyezett ivóvízzel magyarázták a jelenséget.
 • A német gyógyszerészeti lap, a Pharmazeutische Zeitung arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben gyakran előfordul, hogy „a páciensek súlyosan megbetegszenek, akár meg is halnak, anélkül hogy előzőleg respirációs (légzési) tüneteket mutattak volna“. Neurológusok úgy vélekednek erről, hogy a koronavírusok idegsejteket is károsíthatnak. További lehetséges magyarázat, hogy ezek a gyakran ápolásra szoruló betegek a nagyon nagy stresszbe halnak bele.
 • A lélegeztetett betegek száma Svájcban a legfrissebb számok szerint összesen 280-ról 260-ra csökkent. Csak a pozitív teszteredményt mutató és kórházba került betegek 43 százalékának van tüdőgyulladása. Az ő esetükben sem eleve világos, hogy a koronavírus vagy más vírus okozta-e a tüdőgyulladást. A pozitív teszteredményt mutató elhunytak medián-életkora 83 év, a legidősebb elhunyt 101 éves volt.
 • Az „In Proportion“ (arányaiban) elnevezésű brit projekt követi a Covid19-cel a szervezetükben elhunytak és az influenza okozta halálesetek arányát a teljes halandósághoz képest, amely Nagy-Britanniában továbbra is a normál tartományban vagy az alatt van, és jelenleg csökken.
 • Az Egyesült Államokban Indiana államban a zárlati intézkedések és azok gazdasági következményeinek hatására a lelki problémákkal küzdő és öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó emberek hívásait fogadó telefonos segélyszolgálathoz naponta beérkező hívások száma 1000-ről több mint 2000 százalékkal, 25 000-re emelkedett.
 • A Rxisk orvosi szakmai portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzési kockázatát a különböző gyógyszerek akár 200 százalékkal is növelhetik. Az is ismeretes, hogy az influenzavírus elleni oltás tendenciájában növelheti a koronavírusban történő megbetegedést.
További hírek
 • A brit Daily Mail újságírója, Peter Hitchens „We love Big Brother“ című cikkében leírja, hogyan hagyták korábban kritikus emberek is mindenféle orvosi bizonyíték nélkül megfertőzni magukat a félelemmel. A fenyegetett alapjogokkal összefüggésben azt mondja egy interjúban, hogy a kritika most erkölcsi kötelesség.
 • Németországban több ügyvédi iroda kereseteket készít elő a meghozott intézkedésekkel és rendeletekkel szemben. Egy orvosi jogra szakosodott ügyvédnő azt írja sajtóközleményében: „A szövetségi és tartományi kormány intézkedései súlyosan alkotmányellenesek és eddig soha nem látott mértékben sértik a németországi polgárok számos alapjogát. Ez a 16 szövetségi tartomány összes korona-rendeletére érvényes. Ezeket az intézkedéseket nem igazolja a fertőzés elleni védekezésről szóló törvény sem, amelyet csak néjány nappal ezelőtt, sebbel-lobbal módosítottak. […] A rendelkezésre álló számok és statisztikák azt mutatják, hogy a korona-fertőzés a lakosság több mint 95 százalékában tünetmentesen lefolyik (vagy vélhetőleg már le is folyt), így nem jelent súlyos veszélyt a lakosságra nézve.“
 • A német szövetségi kormány egy kiszivárogtatott, bizalmas stratégiai irata megmutatja, hogy a német kormány a médiával és néhány tudóssal karöltve nyilvánvalóan „sokk-stratégiát“ követ, amellyel félelmet akarnak kelteni az emberekben a „legrosszabb forgatókönyvtől“. A lakosságot – amelynek legnagyobb részére a vírus ártalmatlan – „kínokkal teli, fulladásos halálra“ kell figyelmeztetni; a játszótéren játszó gyerekek szüleik „kínokkal teli halálát“ okozhatják, áll az anyagban.
 • Sucharit Bhakdi professzor Angela Merkel szövetségi kancellárnak írott nyílt levele már németül, angolul, franciául, spanyolul, oroszul, törökül, hollandul és észtül is elérhető; további fordítások jönnek.
 • Edward Snowden NSA-szivárogtató egy interjúban (német/angol nyelven) azt mondja, hogy a Covid19 veszélyes, de időleges, míg az alapjogok eltiprása halálos és folyamatos.

2020. április 3.

Ausztria: A média tudósításai szerint a „korona-haláleseteket“ úgy tűnik, Ausztriában is „nagyon liberálisan“ kezelik: „Akkor is korona-halottnak számít valaki, ha megfertőződött vírussal, de valami másba halt bele?“ „Igen“, mondja Rudi Anschober és Bernhard Benka, az egészségügyi minisztérium korona-különítményének két tagja. „A mostani szabály világos: koronavírusba halt bele, vagy koronavírussal a szervezetében halt meg“, mondja Benka. „Az összes ilyen eset beleszámít a statisztikába. Nem tesznek különbséget aszerint, hogy mibe halt bele ténylegesen a beteg. Pongyolán fogalmazva: ha egy 90 éves ember combnyaktörésben meghal és a halála előtti utolsó órákban megfertőződik koronavírussal, ő is korona-halottnak számít, hogy csak egy példát mondjak.“

Németország: A német Robert Koch Intézet nem tanácsolja a pozitív teszteredményt mutató elhunytak boncolását, mivel állítólag túl nagy az aeroszolos cseppfertőzés kockázata. Így viszont sok esetben már nem határozható meg a halál valódi oka.

Egy patológus szakorvos ezt így kommentálja (a levél szövege a videó alatt): „Rossz az, aki rosszra gondol! A patológusok számára eddig is természetes volt, hogy megfelelő óvintézkedések mellett fertőző betegségek – HIV/AIDS, hepatitis, tuberkulózis, Prion-betegség stb. – esetén is elvégezzék a boncolást. Azért az furcsa, hogy egy olyan járványban, amely az egész Földön több ezer beteget elragad az életből és országok gazdaságát állítja le szinte teljesen, csak nagyon kevés boncolási lelet áll rendelkezésre (Kínából hat betegről). A boncolási eredményeket mind járványrendészeti, mind orvosi szempontból különösen nagy, nyilvános érdeklődésnek kellene öveznie. És pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Félnek attól, hogy megtudják a pozitív teszteredményt mutató elhunytak valódi halálozási okát? Lehet, hogy akkor úgy elolvadna a korona-halottak száma, mint hó a tavaszi napsütésben?“

Olaszország: Lombardiai ápolóotthonokban orosz ápolók „furcsa haláleseteket“ tapasztaltak: Gromóban újsághírek szerint több olyan esetet regisztráltak, amelyek az állítólagos korona-fertőzöttek egyszerűen elaludtak és többé nem ébredtek fel. Az elhunytak addig nem mutatták a betegség semmilyen komolyan veendő tünetét. […] Ahogy az idősek otthonának igazgatója később a RIA Novosztyinak pontosította, nem világos, hogy az elhunytak ténylegesen fertőzöttek voltak-e, mert az otthonban senkit nem teszteltek erre. […] Azokban az otthonokban, amelyekben oroszországi orvosok és ápolók dolgoznak, fertőtlenítik a folyosókat, a szobákat és az étkezőket.“

Hasonló esetekről már Németországból is beszámoltak: a betegség tüneteit nem mutató ápoltak hirtelen meghalnak a jelenlegi rendkívüli helyzetben, és „korona-halálesetnek“ számítanak. Újra felvetődik a súlyos következményekkel járó kérdés: ki hal bele a vírusba, és ki hal bele a részben szélsőséges intézkedésekbe?

Ápolók: A Süddeutsche Zeitung szerint: „A járvány egész Európában veszélyezteti az otthonukban élő idősek ellátását, mert az ápolók már nem mehetnek el hozzájuk – vagy pedig már menekülésszerűen elhagyták az adott országot, és hazamentek.“

További hírek: A Stanford orvos-professzora, Dr. Jay Bhattacharya félórás interjút adott, amelyben megkérdőjelezi a Covid19-ről alkotott közfelfogást. Az eddigi intézkedéseket nagyon bizonytalan és részben kérdéses adatok alapján vezették be.

2020. április 2. (I.)

USA

Felix Scholkmann biofizikus felismerte azt a tényt, hogy az USA-ban (mint a világ többi részén) nem a „fertőzött” szám növekszik exponenciálisan, hanem a tesztek száma. A “fertőzött” szám a vizsgálatok számához viszonyítva lényegében állandó marad (10 és 20% között), ami elvben a folyamatban lévő vírusjárvány ellen szól.

A pozitív és negatív tesztek száma (balra) és a pozitív tesztek aránya (jobbra) (USA adatok)
Németország

A német Robert Koch Intézet legfrissebb influenza-jelentése szerint az akut légúti megbetegedések száma „országszerte jelentősen csökkent“. Az értékek „az összes korcsoportban jelentős mértékben csökkentek“.

Az akut légúti megbetegedéssel kórházban kezelt esetek száma március 20-ig (12. hét) egyértelműen csökkent. A 80 év fölötti fölötti korcsoportban pedig az esetszám az előző héthez képest közel megfeleződött.

A 73 vizsgált kórházban az összes légúti megbetegedéses eset 7 százalékában diagnosztizáltak Covid19-et. Ez az arány a 35–59 éves korcsoportban 16%, a 60–79 éves korcsoportban 13% volt.

Ezek a számok megfelelnek a többi országból érkező számoknak, valamint a koronavírusok tipikus elterjedtségének (5%–15%).

Influenza-szerű megbetegedések összesen és akut légúti megbetegedések kórházakban
(Robert Koch Intézet, 2020. 12. és 13. hét)

A Die Zeit egyik cikke a németországi intenzív osztályokon kezelt betegek kérdésével foglalkozik:

„Az új fertőzöttek számának exponenciális növekedését mostanában politikusok, szakemberek és sok polgár is naponta, aggodalommal figyeli. De ha meg akarjuk becsülni, hogy Németországot milyen súlyosan érinti és fogja érinteni a korona-válság, nem ez a döntő fontosságú mutatószám. Ezt ugyanis mindenekelőtt a hetek óta egyre nagyobb számban végzett tesztek száma torzítja.

Az egészségügy terhelésének mérésére ezzel szemben főként azok száma fontos, akik olyan súlyosan megbetegedtek, hogy lélegeztetni kell őket. Amíg számukra van elég lélegeztetőhely, nagyon sokukat meg lehet menteni. Csak ha kevés lesz az ilyen ágy, akkor fenyeget az olaszországihoz hasonló helyzet.

A DIVI-jegyzék most azt mutatja, hogy a német intenzív osztályokon eddig nem feszült a helyzet. »Még komfortos tartományban vagyunk«, mondja Grabenreich. »A súlyos betegek száma távolról sem emelkedik olyan meredeken, mint a fertőzötteké, de még ha így lenne is, akkor is nagyon sok, jól felszerelt intenzív osztályos ágy áll rendelkezésünkre«.“

Svájc

A svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal (BAG) jelentése szerint eddig kb. 139 330 Covid19-tesztet végeztek, ezek 15 százaléka lett pozitív (pdf). Ez a szám is megfelel a többi országban ismert, a koronavírusra jellemző értéknek, és úgy tűnik, ez az érték eddig Svájcban sem nő.

Csupán a tesztek száma nő hatványozottan, ezt közli a média oly gyakran, de nem a „fertőzötteké“, a megbetegedetteké, és főleg nem az elhunytaké.

Március 31-én közzétették a friss heti halálozási statisztikát, amely Svájcra a (március 22-ig tartó) 12. hétre jelzett első ízben előre megemelkedett halálozási arányt a 65 év fölötti korcsoportban (lásd lenti grafikon). Ez konkrétan azt jelenti, hogy a halálozások száma a teljes lakosság körében mintegy heti 200 fővel fog növekedni.

Ez a növekmény állítólag „a jelenlegi világjárvány kifejeződése“. Itt a következő problémáról van szó: március 22-ig összesen 106 pozitív teszteredményt mutató haláleset volt. Egy heti 200 fős növekmény azt jelentené, hogy a plusz halandóság nagy részét, nem a vírus, hanem az „ellenintézkedések“ okozzák.

Egy másik magyarázat lehet, hogy a következő hét (13. hét) mintegy 200 pozitív teszteredményt mutató halálesetét már beleszámították ebbe. Ez azt jelentené, hogy a pozitív teszteredményt mutató összes halálesetet plusz halálozásnak veszik. Azonban tekintettel az elhunytak életkor és betegségprofil szerinti összetételére, valamint a nemzetközi tapasztalatokra, ez igencsak kétséges feltevés.

A jelentésben aztán valóban meg is jegyzik: „ezek ez első becslések még nagyon bizonytalanok, úgyhogy pontos adatok nem közölhetők.“

Amennyiben az derülne ki, hogy a pozitív teszteredményt mutató halálesetek nagy része (medián életkor: 83 év) nem plusz halálesetek, akkor a teljes halandóság vagy nem nő, vagy főleg a drasztikus intézkedések következtében nő, ahogy attól némely szakértő tart.

Heti halálozási arány 2020. március 22-ig (BFS, 2020. március 31.)

A svájci Tages-Anzeiger összehasonlította a jelenlegi teljes halandóságot a korábbi évekkel (lásd lenti grafikon). Ez megmutatja, hogy a jelenlegi halálozási arány, még ha tényleg emelkedik is, továbbra is az elmúlt évek súlyosabb influenzát hozó téi időszakai alatt van.

Heti halálozási arány több éves időszakon át. Az utolsó időpont 2020. március 22., nem március 31. (TA)
További hírek
 • A Nagy-Britanniába szánt vírusteszt-készleteket vissza kellett hívni, mert már eleve koronavírus-alkotóelemeket tartalmaztak.
 • Amint most kiderült, a brit Imperial College több százezer halottat előrejelző, de soha egyetlen szakmai folyóiratban közzé nem tett vagy felülvizsgálatnak alá nem vetett tanulmánya súlyosan irreális feltevésekre épült.
 • A BBC felteszi a kérdést: „A koronavírus okozza a haláleseteket?“ És válaszol is: „Lehet a vírus fő ok, egy további tényező, vagy egyszerűen csak az is jelen van az elhunyt szervezetében.“ Így tudósítottak egy 18 éves férfiről mint „legfiatalabb koronavírus-áldozatról“, miután a halála előtti napon pozitív lett a tesztje. A kórház viszont később közölte, hogy a fiatalember súlyos alapbetegségbe halt bele.
 • Az európai egészségügyi hatóság, az ECDC nagyon szigorú előirányzatokat tett közzé a pozitív teszteredményt mutató vagy „vélhetőleg pozitív teszteredményt mutató“ elhunytak holttestéről. Az eddig nagyon alacsony halálozási arányok tükrében az ilyen előirányzatok orvosi szempontból igencsak kérdésesek; szignifikáns mértékben növelik az egészségügy és a temetkezés terhelését, ugyanakkor nagyon hatásosan tálalhatók a médiában.
 • A Bayerischer Rundfunk kritikus kommentárt tett közzé Sucharit Bhakdi professzor Merkel kancellárnak írott nyílt leveléről.
 • Az ARTE 2009-ben készített dokumentumfilmje, a „Profiteure der Angst“ („Akik a félelmen nyerészkednek“) bemutatja, hogyan minősített fel a főleg privát pénzekből finanszírozott WHO egy ártalmatlan influenza-járványt (az ún. „sertés-influenzát“) világjárvánnyá, és hogyan adtak el ennek következtében több milliárd dollárért részben veszélyes oltóanyagokat a kormányoknak. Az akkori főbb szereplők közül néhányan a mai helyzetnek is prominens szereplői.
 • A brit Legfelső Bíróság korábbi bírája, Jonathan Sumption egy a BBC-nek adott interjúban ezt mondta a brit intézkedésekről: „Így néz ki egy rendőrállam.“

2020. április 2. (II.)

 • Most már ápolóotthonok képviselői is panaszkodnak a korlátozó intézkedésekről és a média helytelen beszámolási gyakorlatáról a Covid19-ről.
 • A Velencéhez közel fekvő, észak-olaszországi Treviso számai azt mutatják, hogy a városi kórházakban március végéig mért teljes halandóság a pozitív teszteredményt mutató 108 elhunyt ellenére nagyjából megegyezik az előző évi értékekkel. Ez újabb, arra utaló jel, hogy a néhány helyen átmenetileg megnövekedett halandóság inkább harmadik tényezőkkel – pánik, rendszer összeomlása – függnek össze, mint a koronavírussal.
 • John Oxford, a londoni Queen Mary University professzora, világszerte vezető virológus és influenza-specialista így vélekedik a Covid19-ről: „Személyesen azt mondanám, hogy a legjobb tanács az, hogy kevesebb időt töltsenek a szenzációs és nem nagyon jó tévéhírek nézésével. Ezt a Covid-járványt egy rossz téli influenza-járványnak tartom. Tavaly ebben az összefüggésben 8000 halálesetünk volt a veszélyeztetett csoportokban, azaz több mint 65 százalékban a szívbetegségben és hasonlókban szenvedő emberek körében. Nem hiszem, hogy az idei Covid meg fogja haladni ezt a számot. Média-járványban szenvedünk!“

2020. április 1.

Az olaszországi helyzetről

Olasz orvosok arról számolnak be, hogy már az előző év végén megfigyeltek súlyos tüdőgyulladásos eseteket Észak-Olaszországban. Genetikai elemzések azonban azt mutatják, hogy a „Covid19-vírus“ idén januárban bukkant fel először Olaszországban. „A novemberben és decemberben Olaszországban diagnosztizált súlyos tüdőgyulladásokat tehát más kórokozóra kell visszavezetni“ írja az NZZ. Ez újra felveti a kérdést, hogy milyen tényleges szerepet játszik a Covid19-vírus, és milyen szerepet játszanak más tényezők az olaszországi helyzetben.

Március 30-án felhívtuk a figyelmet „a korona-válság alatt“ elhunyt olasz orvosok listájára; a listán szereplő orvosok közül sokan valójában már régóta nyugdíjasok voltak, életkoruk akár 90 év is volt, és nem volt közvetlen közük a válsághoz. A mai napra a listáról eltüntették az összes születési évet (vesd össze az legutóbbi archivált változattal). Furcsa folyamat.

Ezen kívül egy olaszországi megfigyelő olyan dolgokat közölt velünk, amelyek az olaszországi drámai helyzettel összefüggésben olyan további szempontokat vetnek fel, amelyek jóval túlmutatnak egy víruson:

„Az elmúlt hetekben a legtöbb kelet-európai ápoló, akik a hét 7 napján 24 órás szolgálatban dolgoztak Olaszországban az ápolásra szoruló személyek ellátásában, menekülésszerűen elhagyta az országot. Nem utolsó sorban a pánikkeltés és a »szükségállapoti kormány« által elrendelt kijárási tilalom és határzár miatt. Ezért ápolásra szoruló időseket és fogyatékosokat, akiknek nincsenek rokonaik, az őket ellátók mindenfajta segítségnyújtás nélkül magukra hagyták.

Ezek közül az elhagyott emberek közül sokan néhány nap elteltével bekerültek az évek óta folyamatosan túlterhelt kórházakba, a többi között kiszáradás miatt. Ekkor azonban már a kórházakból is hiányos volt a személyzet, amelynek tagjainak be kellett zárkózniuk lakásaikba, gyerekeikre kellett vigyázniuk, mert az iskolák és óvodák be voltak zárva. Ez vezetett aztán a fogyatékosokat és időseket ápoló intézmények teljes összeomlásához és kaotikus viszonyokhoz, főleg azokban a térségekben, ahol még súlyosabb »intézkedéseket« hoztak.

Az ápolás terén kialakult rendkívüli állapot, amely a pánik miatt alakult ki, átmenetileg sok halálos áldozatot követelt az ápolásra szorulók körében, és egyre többet a fiatalabb kórházi betegek körében is. Ezeket a halálos áldozatokat a felelősök és a média arra használta, hogy még inkább pánikot keltsen az emberekben, amikor például »újabb 475 halálos áldozatról« és arról számolnak be zenei aláfestéssel, felhalmozott koporsókat és katonai teherautókat mutató képekkel, hogy »katonák szállítják el a kórházból a halottakat«.

Pedig mindez csak a következménye volt annak, hogy a temetkezési vállalkozók a »gyilkos vírustól« való félelmükben megtagadták szolgáltatásaikat. Ezen kívül egyrészt egyszerre nagyon sok haláleset történt, másrészt a kormány olyan törvényt hozott, amely szerint a koronavírust szervezetükben hordozó holttesteket el kell hamvasztani. Olaszországban mostanáig csak kevés hamvasztás volt. Az országban csak kevés és kis krematórium van, amelyek hamar elérik kapacitásuk határát. Az elhunytakat ezért különböző templomokban kellett felravatalozni.

Ezek a fejlemények az összes országban alapvetően ugyanúgy zajlottak le. Az egészségügyi rendszer minősége azonban jelentősen befolyásolja a hatásokat. Németországban, Ausztriában vagy Svájcban ezért kevesebb probléma van, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy az Egyesült Államokban. Azonban ahogy a hivatalos számokból látjuk, a halálozási arányban nincs említésre méltó emelkedés. Csak egy kis kiugró »púp«, amely ebből a tragédiából ered.“

Egyesült államokbeli, németországi és svájci klinikák
 • A CBS amerikai tévéadót rajtakapták, hogy egy az aktuális New York-i helyzetről szóló anyagban egy olaszországi intenzív osztályon készült felvételeket használt fel, anélkül hogy ezt feltüntette volna.
 • A német intenzív osztályok jegyzéke a médiában megjelent hírekkel szemben szintén nem mutat megemelkedett kihasználtságot. Polgár-újságírók berlini klinikákon teljesen elhagyatott Covid-19-felvételi központokat látogattak meg. Egy müncheni klinika munkatársa azt mondja, hogy „hetek óta várnak a nagy hullámra“, de „a betegszámban nincs emelkedés“. A politikusok állításai nem egyeznek a saját tapasztalataival, a „gyilkos vírus mítoszát nem lehet megerősíteni“.
 • Eddig a svájci klinikákon sem tapasztalható a kihasználtság emelkedése. A luzerni kantonális kórház egyik látogatója arról számol be, hogy „kisebb a forgalom, mint normális időben“. Teljes emeleteket zártak le a Covid19 számára, de a személyzet „még mindig csak várja a betegeket“. A berni, bázeli, zugi és zürichi kórházak is „tök üresek“. Az intenzív osztályok ágyai még (az Olaszországgal szomszédos) Ticino kantonban sincsenek teljesen kihasználva, ennek ellenére az német nyelvű országrész üresen álló osztályaira helyeznek át betegeket. Tisztán orvosi szempontból ennek alig van bármi értelme.
További orvosi jelentések
 • A Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika infektológusa és igazgatója, Dr. Ansgar Lohse a kijárási tilalmak és érintkezés-tilalmak mihamarabbi megszüntetését követeli. Több embernek kellene megfertőződnie koronavírussal. Az óvodákat és iskolákat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a gyerekek és szüleik is immúnissá válhassanak a megfertőződés következtében. A szigorú intézkedések fenntartása gazdasági válságot okozna, amely szintén emberéleteket követel, mondja az orvos.
 • Spanyolországban a pozitív teszteredményt mutató személyek 15 százaléka orvos és betegápoló. Ők ugyan többnyire tünetmentesek maradnak, viszont vesztegzárba kell vonulniuk, aminek következtében a spanyol egészségügyi rendszer egyre inkább összeomlik.
 • Dr. John Lee patológus professor emeritus a brit The Spectatorban a „korona-halálesetek“ súlyosan félrevezető definíciójával és kommunikálásával foglalkozik.
 • A legfrissebb norvégiai adatok egy környezet-toxikológus értékelése szerint szintént azt mutatják, hogy a pozitív teszteredményt mutató személyek aránya – szemben azzal, ahogyan az egy járvány esetén várható lenne – nem nő, hanem a koronavírusra jellemző 2%–10% közötti normál tartományon belül ingadozik. A pozitív teszteredményt mutató elhunytak átlagéletkora 84 év, a halálozás okát nem közlik, a szokásos mértéket meghaladó halandóság nem áll fenn.
 • Svédországra, amely eddig radikális intézkedések nélkül is megvan, és nem jelent megemelkedett halálozási arányt (hasonlóan, mint Ázsiában Japán vagy Dél-Korea), a nemzetközi média furcsa módon nyomást gyakorol, hogy változtasson stratégiáján.
 • New York államból érkező adatok azt mutatják, hogy a pozitív teszteredményt mutató személyek kórházba kerülési aránya az eredeti feltételezések kevesebb mint egyhuszada.
 • Egy a DocCheck szakmai portálon megjelent poszt a pozitív teszteredményt mutató páciensek lélegeztetésével foglalkozik. Az ő esetükben hivatalosan nem javallják az egyszerű, oxigénmaszkos lélegeztetést, a többi között azért, hogy a koronavírus ne terjedjen az aeroszolokkal. A pozitív teszteredményt mutató, intenzív osztályon lévő betegeket ezért gyakran közvetlenül intubálják (műanyag lélegeztetőcsövet vezetnek a légcsövükbe). Az intubációnak azonban rosszak a sikerességi kilátásai, gyakran további károsodást okoz a tüdőben (ún. ventilátor-indukált tüdőkárosodás). Ahogy a gyógyszerezésben, itt is felmerül a kérdés, hogy a betegek kíméletesebb kezelésének orvosi szempontból nem volna-e több értelme.
Jelentések politikai fejleményekről
 • Egy német tartományi miniszter arra szólította fel a lakosságot, hogy „legyenek éberek, és a korona-járvány korlátozására hozott szabályok megszegését jelentsék a rendőrségnek“. A polgárok „buzgón jelentik“ a „tiltott kiscsoportos gyülekezést, a játszótereken vagy zsúrokon játszó gyerekeket“ és a kirándulókat.
 • Német alkotmányjogászok az „alapjogokba történő súlyos beavatkozások“ miatt vészharangot kongatnak. Hans Michael Heinig alkotmányjogász arra figyelmeztet, hogy „a demokratikus jogállam nagyon rövid idő alatt fasisztoid–hisztérikus higiénia-állammá“ alakulhat át. Christoph Möllers, a berlini Humboldt Egyetem professzora kifejti, hogy a fertőzés elleni védelemről szóló törvény „nem szolgálhat a polgárok szabadságjogainak ilyen súlyos korlátozásának alapjául“. Hans Jürgen Papier, a német szövetségi alkotmánybíróság egykori elnöke szerint a rendkívüli helyzetben hozott intézkedések „nem igazolják a szabadságjogok autoriter és megfigyelő állam javára történő hatályon kívül helyezését“.
 • Több országban online petíciókat indítottak a kijárási tilalmak és az alapjogokba történő más beavatkozások mihamarabbi befejezésére. Ugyanakkor az is látható, hogy például nő a kritikus videóanyagok törlése. Berlinben a rendőrség feloszlatott egy az alapjogokról szóló, bejelentett rendezvényt, amelyen a német Alaptörvényt osztogatták.

2020. március 31. (I.)

Dr. Richard Capek és más kutatók már rámutattak, a pozitív teszteredményt mutató személyek számának és az elvégzett tesztek számának aránya az összes vizsgált országban állandó marad, ami a vírus exponenciális terjedése („járvány“) ellen szól, és mindössze a tesztek számának exponenciális emelkedésére utal.

A pozitív teszteredményt mutató személyek aránya országtól függően 5% és 15% között van, ami megfelel a koronavírusok szokásos elterjedtségének. Érdekes, hogy a hatóságok ezeket a konstans értékeket nem kommunikálják aktívan (sőt, akár el is tussolják), ehelyett mindenféle kontextus nélkül exponenciális, de irreleváns és félrevezető görbéket mutogatnak.

Ez természetesen nem felel meg a professzionális orvostudományi szabványoknak, ahogyan azt a német Robert Koch Intézet hagyományos influenza-jelentésére vetett pillantás is bizonyítja (grafikon a jelentés 130. oldalán, lásd alább). Itt az igazolt esetek száma mellett (jobbra) a tesztek számát (balra), és a pozitív teszteredmények arányát is (kék görbe a bal oldali grafikonon) is kimutatják.

Ebből láthatóvá válik, hogy a pozitív teszteredmények aránya az influenza-szezonban 0%–10% közötti értékről akár 80 százalékra is felugrik, majd néhány hét elteltével visszasüllyed a normál értékre. Ezzel összevetve a pozitív Covid19-tesztek aránya a normál tartományba esik (lásd lent).

Balra: tesztek száma és a pozitív eredmények aránya; jobbra: igazolt esetek száma (RKI, 2017.)

Pozitív Covid19-tesztek konstans aránya az USA példáján keresztül (Dr. Richard Capek). Ez analóg módon érvényes az összes többi országra, amelyekben rendelkezésre állnak adatok a tesztek számáról.

Pozitív Covid19-teszteredmények aránya (Dr. Richard Capek, adatok: USA) Fertőzöttek aránya a tesztekhez képest (%) (összesen | naponta)

2020. március 31. (II.)

 • Az európai monitoring-adatok grafikus értékelése látványosan megmutatja, hogy a teljes európai halandóság március 25-ig a bevezetett intézkedésektől függetlenül a normál tartományban vagy az alatt van, sőt több helyen az előző évi értékek alatt. A halandóság egyedül Olaszországban (a 65 év fölötti korcsoportban) emelkedett legutóbb (vélhetőleg több okból eredően), de még így is elmarad a korábbi influenzás téli időszakoktól.
 • A német Robert Koch Intézet elnöke egy újabb sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a meglévő alapbetegségek és a halál valódi oka nem játszik szerepet az úgynevezett „korona-halálesetek“ meghatározásában (lásd videó). Egy ilyen definíció orvosi szempontból egyértelműen félrevezető. Az a nyilvánvaló és általánosan ismert hatása, hogy rátör a félelem a politikára és a társadalomra.
 • Olaszországban időközben csillapodni látszik a helyzet. Ami eddig látható, az az, hogy a halálozási arány időleges emelkedése (a 65+ korcsoportban) konkrét helyi hatásokkal magyarázható, amelyek a tömeges pánik és a betegellátás összeomlásának gyakori velejárói. Egy észak-olaszországi politikus azt kérdezi: „hogy van az, hogy Bresciából Németországba szállítanak Covid-betegeket, miközben a közeli Veneto és Verona tartományokban az intenzív osztályos ágyak kétharmada üres?“
 • A Stanford orvos-professzora, John C. Ioannidis a European Journal of Clinical Investigationban közölt cikkében „az eltúlzott információk és nem bizonyítékon alapuló intézkedések okozta károkat“ kritizálja.
 • Egy március elején a Chinese Journal of Epidemiology-ban közölt és a Covid-teszt megbízhatatlanságát (kb. 50% hamis pozitív eredmény a tünetmentes személyek körében) kimutató kínai tanulmányt időközben visszavontak. A tanulmány fő szerzője, egy egyetem orvosi karának dékánja, nem akarta megnevezni a visszavonás okát, és egy „kényes ügyről“ beszélt, ami az NPR újságírója szerint politikai nyomásra utalhat. Az ún. PCR-vírustesztek nagy hibaaránya e tanulmánytól függetlenül már régóta ismert: 2006-ban egy kanadai ápolóotthonban tömeges SARS-koronavírus-fertőzést mutattak ki, amelyről később kiderült, hogy sima meghűléses koronavírusról van szó.
 • A német Risk Management Network (RiskNET) szerzői egy Covid19-elemzésben „vakrepülésről“, valamint „hiányos adatkompetenciáról és adatetikáról“ beszélnek. Az egyre több teszt és intézkedés helyett reprezentatív szúrópróbára lenne szükség. Kritikusan meg kell vizsgálni a bevezetett intézkedések „ésszerűségét és értelemszerűségét“.
 • A nemzetközileg elismert argentin–francia virológussal, Pablo Goldschmidttel spanyolul készített interjút lefordították németre. Goldschmidt szerint a bevezetett intézkedések orvosi szempontból kontraproduktívak, és megjegyzi, hogy mostanában „Hannah Arendtet kell olvasni“, hogy megértsük „a totalitarizmus történelmi eredetét“.

2020. március 30. (I.)

 • Németországban néhány klinika már nem fogad több beteget. De nem azért, mert túl sok lenne a páciens vagy túl kevés ágy állna rendelkezésre, hanem mert az ápolók pozitív teszteredményt mutattak – pedig a legtöbb esetben tünetek nem is jelentkeztek. Ebből újfent kiderül, hogyan és mitől bénul meg az egészségügyi rendszer.
 • Egy előrehaladott demenciával élő embereket gondozó idős- és ápolóotthonban 15 pozitív teszteredményt mutató ember meghalt: „Meglepően sokan haltak meg, anélkül hogy korona-tüneteket mutattak volna“. Egy német szakorvos ezt írja az ügyről: „Az én orvosi véleményem szerint néhány dolog szól amellett, hogy ezek kötül az emberek közül néhányan valószínűleg az intézkedések következményeibe haltak bele. A demens emberek súlyos stresszbe kerülnek, ha döntő változás áll be a mindennapjaikban: elszigeteltség, a testkontaktus hiánya, adott esetben »álruhába öltözött« ápolók.“
 • Svájcban a berni Inselspital egy gyógyszerész szerint a Covid19-től való félelemből kényszerszabadságra küldte az alkalmazottakat, terápiákat állított le és műtéteket halasztott el.
 • Gérard Krause professzor, a német járványügyi kutatóintézet, a Hermholtz Zentrum járványtani osztályvezetője a német ZDF csatornán attól óv, a korona-ellenes intézkedések „több halálesetet okozhatnak, mint maga a vírus“.
 • Több médium arról számol be, hogy Olaszországban már több mint 40 halt meg „a korona-válság alatt“. A megfelelő listára vetett pillantás azonban azt mutatja, hogy az elhunyt orvosok túlnyomó többsége korábban különböző szakterületeken dolgozó, de már régóta nyugdíjban lévő orvos, köztük 90 éves pszichiáterek és gyermekorvosok, akiknek halálát jórészt természetes okok magyarázzák.
 • Egy átfogó izlandi vizsgálat megerősíti, hogy az összes pozitív teszteredményt mutató személy 50 százaléka „semmiféle tünetet“ nem mutat. A Covid19 halálozási aránya az izlandi adatok szerint is ezrelékes nagyságrendű, azaz megegyezik az influenzáéval vagy az alatt van. A pozitív teszteredményt mutató két elhunytból az egyik ráadásul „szokatlan tüneteket produkáló turista“ volt“. (izlandi adatok)
 • A brit Daily Mail újságírója, Peter Hitchens arról ír, hogy „világosan bebizonyosodott, hogy ez a nagy pánik ostobaság. Viszont szabadságunk még mindig korlátozva van, gazdaságunk megtört“. Hitchens arra hívja fel a figyelmet, hogy Nagy-Britannia egyes részein rendőrségi drónok figyelik meg és jelentik a „nem halaszthatatlan okból“ a természetben sétáló embereket. Az emberek egy részét a rendőrségi drónokról hangszórón szólítják fel, hogy menjenek haza, „hogy életet mentsenek“. (Megjegyzés: ennyire messze még George Orwell sem ment el gondolataiban.)
 • Az olasz titkosszolgálat társadalmi zavargásoktól és felkelésektől tart. Már volt szupermarket-fosztogatás, gyógyszertár elleni támadás.
 • Sucharit Bhakdi professzor egy videót tett közzé (német/angol nyelven), amelyben a Dr. Angela Merkel szövetségi kancellárnak írt nyílt levelét ismerteti.

2020. március 30. (II.)

A Covid19-cel összefüggésben több országban egyre több jel utal arra, hogy „a kezelés rosszabb, mint a betegség“.

Egy egyrészt az úgynevezett nozokomiális fertőzések kockázatát jelenti, vagyis olyan fertőzéseket, amelyeket az amúgy nem súlyos beteg a kórházban kap el. Európában évente 2,5 millió nozokomiális fertőzés történik, amelyekhez 50 000 haláleset köthető. Még a németországi intenzív állomásokon is a betegek mintegy 15 százaléka fertőződik meg nozokomiális úton, a többi között mesterséges lélegeztetés esetén tüdőgyulladással. Ezen felül külön problémát jelent a kórházakban az antibiotikumnak ellenálló, multirezisztens baktériumok elszaporodása.

További szempontot vetnek fel a bizonyára jó szándékkal, de részben nagyon agresszívan alkalmazott kezelési módszerek, amelyeket egyre gyakrabban alkalmaznak Covid19-betegeken. Ide számít a többi között szteroidok, antibiotikumok és antivirális gyógyszerek (vagy ezek kombinációjának) adása. Már SARS-1-betegek kezelésekor is megmutatkozott, hogy egy ilyen kezelés gyakran rosszabb és halálosabb eredményre vezet, mint az ilyen kezelés nem alkalmazása.

2020. március 29.

 • Dr. Sucharit Bhakdi (orvosi mikrobiológus professor emeritus, Mainzi Egyetem) 2020. március 26-án, csütörtökön nyílt levelet írt Dr. Angela Merkel német szövetségi kancellárnak, amelyben a Covid19-re adott reakció újraértékelését sürgeti és öt eldöntendő kérdést intéz a kancellárhoz. (angol változat)
 • A Robert Koch Intézet legfrissebb adatai szerint a pozitív teszteredményt mutató személyek száma a tesztek számának emelkedésével arányosan nő, azaz százalékosan nagyjából változatlan marad. Ez annak lehet a jele, hogy az esetszám emelkedésének oka a tesztek számának emelkedése, és nem a járvány terjedése.
 • Maria Rita Gismondo milánói mikrobiológus arra szólítja fel az olasz kormányt, hogy a továbbiakban ne kommunikálja naponta a „korona-pozitív“ személyek számát, mivel ezek a számok „hamisak“ és szükségtelenül váltanak ki pánikot a lakosságban. A pozitív teszteredményt mutató személyek száma nagy mértékben függ a tesztek fajtájától és számától, és semmit nem mond e személyek egészségi állapotáról.
 • A Stanford Egyetem járványtani és orvos-professzora Dr. John Ioannidis egyórás interjút adott a Covid19-intézkedések alapjául szolgáló adatok hiányáról.
 • Pablo Goldschmidt Franciaországban élő, argentin virológus „teljesen eltúlzottnak“ tartja a Covid19-re adott politikai reakciót, és „totalitárius intézkedésektől“ óv. Franciaországban egyes helyeken már drónokkal figyelik az emberek mozgását.
 • Az 1934-ben született olasz publicista, Fulvio Grimaldi azt mondja, hogy az Olaszországban jelenleg bevezetett állami intézkedések „rosszabbak, mint a fasizmus idején“. A parlament és a társadalom teljesen meg van fosztva minden hatalmától.

2020. március 28.

 • Az Oxfordi Egyetem friss tanulmánya arra az eredményre jut, hogy a Covid19 vélhetőleg már 2020. január óta jelen volt Nagy-Britanniában, és időközben a lakosság fele már megfertőződött és úgy vált immúnissá, hogy a legtöbben csak nagyon enyhe vagy semmilyen tünetet sem tapasztaltak. Ez azt jelenti, hogy ezer emberből csak egy kerül kórházba, ami viszonylag alacsony érték. (tanulmány)
 • Brit médiumok beszámoltak egy 21 éves nőről, aki nem szenvedett más, meglévő betegségben, és Covid19-ben meghalt. Azóta viszont kiderült, hogy nem is volt pozitív a Covid19-tesztje, és halálának más volt az oka, valószínűleg öngyilkosság. A Covid19-pletyka azért kelt lábra, „mert egy picit köhögött“.
 • Otfried Jarren német médiatudós kritikája szerint sok médium kritika nélküli újságírást folytat, ami fenyegetést jelent és a végrehajtó hatalmat hozza helyzetbe. Differenciálás és a szakértők közötti valódi vita alig szerepel a médiában.

2020. március 27. (I.)

Olaszország: Az olasz egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint (március 14.) a halandóság a 65 év fölötti összes korcsoportban jelentős mértékben nőtt, azt követően, hogy előtte az enyhe télnek köszönhetően még elmaradt az átlagtól. A március 14-ig mért teljes halandóság még ugyan a 2016/2017. évi influenza-szezonban mért érték alatt van, de lehet, hogy időközben már afölé emelkedett. A szokásos mértéken felüli halandóság nagy része Észak-Olaszországban jelentkezik. Mindazonáltal még nem világos, hogy ez milyen arányban tulajdonítható a Covid19-nek, és milyen arányban az olyan tényezőknek, mint a pánik, a rendszer összeomlása vagy maga a zárlat.


Olaszország: Halandóság a 65 év fölötti korcsoportokban (piros vonal) (MdS / 03.14)

Franciaország: Franciaországban a legfrissebb adatok szerint az országos halandóság az enyhe influenza-szezon után továbbra is a normál tartományban van. Egyes megyékben, főleg Északkelet-Franciaországban azonban a 65 év fölötti korcsoportokban a Covid19-cel összefüggésben már jelentős mértékben nőtt (lásd ábra).

Franciaország: Halandóság országos szinten (fent), és a súlyosan érintett Felső-Rajna megyében (Haut-Rhin) (SPF / 2020. március 15.)

Franciaország ezen kívül részletes adatokat is közöl az intenzív osztályon kezelt betegek és az elhunytak kor szerinti összetételéről és korábbi, meglévő betegségeiről (lásd lenti ábra):

 • Az elhunytak átlagos életkora 81,2 év.
 • Az elhunytak 78 százaléka 75 évnél, 93 százaléka 65 évnél idősebb volt.
 • Az elhunytak 2,4 százaléka volt 65 év alatti és nem szenvedett (ismert) meglévő betegségben.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek átlagos életkora 65 év.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek 26 százaléka 75 év fölötti, 67 százaléka meglévő betegségben szenved.
 • Az intenzív osztályon kezelt betegek 17 százaléka 65 év alatti és nem szenved meglévő betegségben.

A francia hatóságok ezt azzal egészítik ki, hogy a (Covid19-) járvány halálozáson belüli arányát még meg kell határozni“.

A kórházban fekvő betegek (balra fent), az intenzív osztályon kezelt betegek (jobbra fent), az otthon lévő betegek (balra lent) és az elhunytak (jobbra lent) életkor szerinti összetétele (Forrás: SPF / 2020. március 24.)

USA: Stephen McIntyre kutató kiértékelte az Egyesült Államok-beli hivatalos haláleseti és tüdőgyulladás-adatokat. Ezek száma általában heti 3000 és 5500 között, azaz jóval a Covid19 aktuális számai fölött van. Az Egyesült Államokban a természetes halandóság heti 50 000–60 000 fő. (Megjegyzés: a legfrissebb, 2020. márciusi számok még nincsenek teljesen feldolgozva, ezért törik meg a görbe lefelé.)

USA: Halálesetek és tüdőgyulladások száma hetente (CDC/McIntyre)

Nagy-Britannia:

 • Neil Ferguson (Imperial College London) immár azt feltételezi, hogy Nagy-Britannia elegendő intenzívállomás-kapacitással rendelkezik a Covid19-páciensek kezelésére.
 • John Lee patológus professor emeritus azzal érvel, hogy a Covid19-esetek kimutatásában a normál influenzás és meghűléses esetek kimutatásához képest tapasztalható sajátosságoknak az a következménye, hogy túlbecsülik a Covid19 jelentette kockázatot.

További jelentések:

 • A Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata rámutatott, hogy a Covid19-pozitív betegek 20–25 százaléka más influenza- vagy meghűlés-teszten is pozitív eredményt mutatott.
 • Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi biztosítási kérelmek száma több 3 millióra, rekordmagasságba ugrott. Ebben az összefüggésben az öngyilkosságok számának jelentős emelkedésére is számítani lehet.
 • Az első pozitív tesztet mutató németországi beteg időközben meggyógyult. A 33 éves férfi állítása szerint a betegség „nem volt olyan rossz, mint az influenza“.
 • Spanyol sajtójelentések szerint a Covid19 antitest-gyorsteszt érzékenysége mindössze 30%, pedig legalább 80 százalékosnak kellene lennie.
 • Egy 2003-as kínai vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a SARS okozta halál valószínűsége 84 százalékkal nagyobb a mérsékelt légszennyezésnek kitett emberek körében a tiszta levegőjű területen élőkhöz képest. Az erősen szennyezett levegőjű területen élők esetében pedig 200 százalékkal nagyobb ez a kockázat.
 • A Német Bizonyítékalapú Orvoslási Hálózat (EbM) kritizálja a Covid19 megjelenítését a médiában: „a média beszámolói egyáltalán nem veszik figyelembe a kockázatok bizonyítékalapú kommunikációjának általunk megkövetelt szempontjait. (…) A nyers adatok közlése más halálozási okokkal összefüggésbe helyezés nélkül a kockázat túlbecsülésére vezet.“

2020. március 27. (II.)

 • Dr. Richard Capek német kutató egy mennyiségi elemzésben úgy érvel, hogy a „korona-járvány“ valójában „a tesztek járványa“. Capek rámutat, hogy a tesztek száma exponenciálisan növekedett, a pozitív eredményt mutató személyeké viszont stabil maradt, a halandóság pedig csökkent, ami a vírus exponenciális terjedése ellen szól.
 • A Würzburgi Egyetem virológus professzora, Dr. Carsten Schneller egy podcastban magyarázza el, hogy a Covid19 igenis hasonlít az influenzához, sőt eddig kevesebb halálesetet is okozott. Schneller professzor úgy véli, hogy a médiában gyakran mutatott exponenciális görbék inkább a tesztek növekvő számával függenek össze, és nem a vírus szokatlanul gyors terjedésével. Németország számára kevésbé Olaszország a követendő példa, hanem Japán vagy Dél-Korea. Ez a két ország több millió kínai turista és csak minimális társadalmi korlátozások ellenére eddig nem került Covid19-válságba. Ennek egyik oka a maszk viselése lehet: a maszk a fertőzéstől ugyan nem véd, a vírus beteg emberek általi terjesztését azonban korlátozza.
 • A legfrissebb bergamói számok azt mutatják, hogy a abban a térségben a halandóság a jellemző havi 200–300 főről 2020. márciusban mintegy 900 főre, azaz majdnem négyszeresére emelkedett. Az még nem világos, hogy ez milyen arányban tulajdonítható a Covid19-nek, és milyen arányban más, helyi tényezőknek vagy egyéb más okoknak (lásd fent).
 • A Stanford két orvosprofesszora, Dr. Eran Bendavid és Dr. Jay Bhattacharya egy cikkben (paywall) azt írják, hogy a Covid19 halálossága nagyságrendekkel túl van becsülve, és hogy vélhetőleg magában Olaszországban is csak 0,01–0,06%, azaz elmarad az influenza súlyosságától. A túlbecsülés oka a már megfertőzött (és tünetmentes) személyek súlyosan alábecsült száma. Példaként az olasz Vo települést említik, ahol a teljes lakosságot tesztelték, és a pozitív eredményt mutató személyek 50–75 százaléka tünetmentes volt.
 • A német kórházi társaság elnöke, Dr. Gerald Gaß a Handelsblattnak adott interjújában elmondta, hogy „az olaszországi extrém helyzet oka mindenekelőtt a nagyon szűkös intenzívosztály-kapacitás“.
 • A Covid19-helyzet egyik korai kritikusát, Dr. Wolfgang Wodargot átmenetileg kizárták a Transparency International németországi szervezetének elnökségéből, amelyben az egészségügyi munkacsoport vezetője volt. Megfogalmazott kritikája miatt a média hevesen támadta.
 • Edward Snowden NSA-szivárogtató arra figyelmeztet, hogy a kormányok a megfigyelőállam kiépítésére és az alapjogok korlátozására használják ki a jelenlegi helyzetet. A most bevezetett ellenőrző intézkedéseket a válság elmúltával nem fogják megszüntetni.
A tesztek számának exponenciális növekedése mellett a fertőzöttek száma ezzel arányosan emelkedik, ami gyorsan terjedő vírusos járvány ellen szól (Dr. Richard Capek, az Egyesült Államokban rögzített adatok alapján)
2020. március 26. (I.)
 • USA: Az Egyesült Államokból származó legfrissebb, március 25-i adatok szerint az egész országban csökken az influenza-szerű megbetegedések száma, sőt ezek gyakorisága jóval a sokéves átlag alatt van. Ennek okai közül a kormányzati intézkedések kizárhatók, hiszen még egy hete sincsenek hatályban.

USA: Csökkenő számú influenza-szerű megbetegedések (2020. március 25., KINSA)

 • Németország: A Robert Koch Intézet legfrissebb, március 24.-i influenza-jelentése „az akut légúti megbetegedések országszerte csökkenő aktivitását“ dokumentálja: az influenza-szerű megbetegedések száma és az e miatti kórházi tartózkodások száma az előző évek átlaga alatt van, és jelenleg is tovább csökken. Az RKI-jelentés így folytatja: „Az orvoslátogatások növekvő számát (…) jelenleg sem a lakosság körében terjedő influenza-vírus, sem a SARS-CoV-2 nem magyarázza.“

Németország: Csökkenő számú influenza-szerű megbetegedések (2020. március 20., RKI)

 • Olaszország: Guilio Tarro elismert olasz virológus úgy érvel, hogy a Covid19 halálozási aránya Olaszországban is 1% alatt van, és ebből a szempontból az influenzához hasonlít. A magasabb értékek abból csakis adódnak, hogy nem tesznek különbséget a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között, és hogy a (tünetmentes) fertőzöttek számát súlyosan alulbecsülték.
 • Egyesült Királyság: Az akár 500 000 halálesetet előrejelző brit Imperial College tanulmányának szerzői ismét lefelé módosították előrejelzéseiket. Miután már elismerték, a pozitív teszteredményt mutató elhunytak nagy része a normális halandóság számlájára írandó, most kijelentik, hogy a betegségek száma két–három hét múlva fog tetőzni.
 • Egyesült Királyság: A Guardian 2019. februárban arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában már a tulajdonképpen enyhe 2018/2019. évi influenza-szezonban is több mint 2180-an kerültek influenza miatt intenzív osztályra.
 • Svájc: A Covid19 miatti, átlagos felüli halandóság Svájcban továbbra is nulla. A médiában bemutatott legutóbbi „halálos áldozat“ egy 100 éves nő. A svájci kormány ennek ellenére tovább szigorítja a korlátozó intézkedéseket.

2020. március 26. (II.)

 • Svédország: A Covid19 ügyében eddig Svédország követi a legliberálisabb stratégiát, amely két elven nyugszik: a veszélyeztetett csoportok védelmén és az influenzás tüneteket mutató személyek otthon maradásán. „Ha ezt a két szabályt betartjuk, nincs szükség további intézkedésekre, amelyek hatása amúgy is csak marginális“, mondja Anders Tegnell főepidemiológus. A társadalmi és gazdasági élet normál módon megy tovább. Eddig a kórházakat sem rohamozták meg.
 • Dr. Jessica Hamed német büntető- és alkotmányjogász érvelése szerint az olyan intézkedések, mint az általános kijárási tilalom és a társas érintkezés tiltása súlyos és aránytalan beavatkozást jelentenek az alapvető szabadságjogokba, és ezáltal vélhetőleg „összességében jogellenesek“.
 • A teljes európai halandóságot figyelő, legfrissebb, március 26-i monitoring-jelentés az összes országban és az összes korcsoportban továbbra is normál vagy átlag alatti értékeket mutat, mindössze egy kivétellel: Olaszországban a 65 év fölöttiek körében jeleznek előre magasabb halandóságot (ún. delay-adjusted z-score), de még ez is a 2016/2017. és 2017/2018. évi influenza-járvány értékei alatt van.

2020. március 25.

 • Stefan Hockertz német immunológus és toxikológus egy interjúban kifejti, hogy a Covid-19 nem veszélyesebb, mint az influenza, csak sokkal pontosabban megfigyelik. A vírusnál veszélyesebb a média által kiváltott félelem és pánik, valamint sok kormány „autoriter reakciója“. Hockertz professzor emellett hangsúlyozza, hogy az állítólagos „korona-halottak“ közül sokan valójában más betegségekbe haltak bele, és ezen kívül mutattak pozitív koronavírus-teszteredményt. Hockertz úgy véli, a beszámolókban említett adatoknál akár tízszer többen is megfertőződtek már Covid-19-cel, és alig vettek észre valamit belőle.
 • Pablo Goldschmidt argentin virológus és biokémikus kifejti, hogy a Covid19 nem veszélyesebb egy súlyosabb meghűlésnél vagy az influenzánál. Sőt, az is lehetséges, hogy a Covid19-kórokozó már korábbi években is itt volt, csak még nem fedezték fel, mert nem keresték. Dr. Goldschmidt „globális terrorról“ beszél, amelyet a média és a politika hozott létre. Minden évben világszerte hárommillió újszülött és csak az Egyesült Államokban 50 000 felnőtt hal meg tüdőgyulladásban.
 • Martin Exner professzor, a Bonni Egyetem Higiéniai Intézetének vezetője a phoenix-nek adott interjúban elmagyarázza, hogy jelenleg miért vannak annak ellenére nyomás alatt az egészségügyi dolgozók, hogy Németországban eddig alig emelkedett a betegek száma: egyrészt a pozitív teszteredményt mutató orvosoknak és ápolóknak vesztegzárba kell vonulniuk és gyakran alig pótolhatók, másrészt a szomszédos országokból származó ápolók, akik az ellátás jelentős részét végzik, a lezárt határok miatt nem utazhatnak be Németországba.
 • A korábbi német kulturális államminiszter és etika-professzor, Julian Nida-Rümelin arra hívja fel a figyelmet, hogy a Covid19 az egészséges lakosság számára nem jelent kockázatot, ezért az olyan szélsőséges intézkedéseknek, mint a kijárási tilalom, nincs jogalapja.
 • A Stanford Egyetem professzora, John Ioannidis a Diamond Princess óceánjáró adatai alapján rámutat, hogy a Covid19 életkorral korrigált halálozási aránya 0,025–0,625%, azaz akkora, mint a súlyos meghűlésé vagy az influenzáé. Egy japán tanulmány pedig azt közli, hogy az összes pozitív teszteredményt mutató utas 48 százaléka a magas átlagéletkor ellenére teljesen tünetmentes maradt; még a 80–89 év közöttiek 48 százaléka is tünetmentes maradt, sőt, a 70–79 évesek 60 százaléka nem mutatott semmilyen tünetet. Úgyhogy ismét felvetődik a kérdés, hogy a korábbi, meglévő betegségek nem döntőbb kockázati tényezők-e, mint maga a vírus. Olaszország példája azt mutatja, hogy a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 99 százaléka egy vagy több meglévő betegségben szenvedett, és a ő esetükben is csupán a halotti bizonyítványok 12 százalékán szerepel a halál okaként a Covid19.

2020. március 24.

 • Az Egyesült Királyság eltávolította a Covid19-et a magas szintű fertőző betegségek (HCID) hivatalos listájáról, kijelentve, hogy a halálozási arány „összességében alacsony”.
 • A Német Nemzeti Egészségügyi Intézet (RKI) igazgatója elismerte, hogy az összes teszt-pozitív halálesetet „koronavírusos halálozásnak” számítják, függetlenül a halál tényleges okától. Az elhunyt átlagéletkora 82 év, a legtöbb komoly előfeltételekkel. Mint a legtöbb más országban, a Covid19 miatti túlzott halálozás valószínűleg nulla közelében van Németországban.
 • A Covid19 betegek számára fenntartott svájci intenzív osztályok ágyai továbbra is „többnyire üresek”.
 • A német professzor, Karin Moelling, a Zürichi Egyetem korábbi orvosi virológiai tanszékén egy interjúban kijelentette, hogy a Covid19 „nem gyilkos vírus”, és hogy a „pániknak véget kell érnie”.

2020. március 23. (I.)

 • Egy friss francia tanulmány (SARS-CoV-2: Félelem kontra adatok) arra az eredményre jut, hogy „a SARS-CoV-2 okozta probléma vélhetőleg túl van becsülve“, mivel „a SARS-CoV-2 halálozási aránya nem különbözik lényeges mértékben egy franciaországi kórházban vizsgált szokásos koronavírusokétól (meghűlés-vírusokétól).“
 • Egy 2019. augusztusban készült olasz tanulmány azt állapította meg, hogy az elmúlt években Olaszországban évente 7000–25 000 ember halt meg influenzában. Ez az érték Olaszország idősebb lakossága miatt magasabb, mint a többi európai országban, és sokkal magasabb, mint minden, amit eddig a Covid-19-cel összefüggésbe hoztak.
 • A WHO friss tájékoztatójában azt írja, hogy a Covid-19 az eddigi ismeretek szerint (kb. 50 százalékkal) lassabban terjed, mint az influenza, és hogy a tünetek jelentkezése előtti terjedése jóval kisebb mértékű, mint az influenzáé.
 • Egy olasz főorvos már 2019. novemberben „furcsa tüdőgyulladásokról“ számolt be Lombardiában. Ez újra felveti a kérdést, hogy ezért az új vírus a felelős-e (amely hivatalosan csak 2020. februárban bukkant fel Olaszországban), vagy más tényezők, mint például Észak-Olaszország súlyosan szennyezett levegője.
 • A nagy tekintélyű Cochrane Collaboration alapítója, Peter Gøtzsche dán kutató arról ír, hogy a korona-járvány „a pánik járványa“, amelynek „egyik első áldozata a logika“ volt.

2020. március 23. (II.)

 • A korábbi izraeli egészségügyi miniszter, Yoram Lass professzor szerint az új koronavírus kevésbé veszélyes, mint az influenza, és a kijárási tilalom több emberéletet követel, mint a vírus. „A számok nem indokolják a pánikot“, mondja Lass. Ismeretes, hogy „Olaszországban a légúti megbetegedések okozta halandóság rendkívüli, több mint háromszor akkora, mint Európa többi részén.“
 • A fertőző betegségek egyik svájci specialistája, Pietro Vernazza szerint a meghozott intézkedések tudományosan nem indokoltak, újra kell gondolni őket. Vernazza szerint a tömeges tesztelésnek semmi értelme, mivel a lakosság 90 százaléka tünetmentes marad, a kijárási tilalom és az iskolák bezárása pedig egyenesen „kontraproduktív“. Vernazza azt javasolja, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat védjék, a korlátozásokat pedig vonják vissza.
 • A Nemzetközi Orvostársaság elnöke, Frank Ulrich Montgomery szintén azon a véleményen van, hogy az olaszországi kijárási tilalom „észszerűtlen és kontraproduktív“.
 • Svájc: a szokásos arányokat meghaladó halandóság a médiaizgalom ellenére továbbra is nulla, nulla közeli: legutóbbi két, pozitív teszteredményt mutató „halálos áldozat“ egy 96 éves, palliatív kezelésben lévő férfi, és egy 97 éves, több betegségben is szenvedő férfi volt.
 • Az ISS legfrissebb statisztikai jelentése immár angolul is elérhető.

2020. március 22. (I.)

Az olaszországi helyzetről: a legtöbb médium inkorrekt módon közli, hogy Olaszországban naponta akár 800 ember is meghal a koronavírus miatt. Az olasz polgári védelem elnöke azt hangsúlyozza, hogy valójában olyan halálesetekről van szó, amelyekben az elhunytak szervezetében benne van a koronavírus, és nem arról, hogy abba haltak volna bele (sajtótájékoztató, 03:30-tól). Más szóval ezek a személyek meghaltak, és pozitív teszteredményt is mutattak.

Ahogy mindkét professzor, Ioannidis és Bhakdi is rámutat, azokban az országokban, mint Dél-Korea és Japán, amelyek nem hoztak zárlati intézkedéseket, a Covid-19-cel összefüggő, átlagon felüli halandóság szinte nulla, míg a Diamond Princess óceánjáró hajón mért halálozási arány ezrelék nagyságrendű, vagyis megegyezik a szezonális influenza vagy egy erősebb meghűlés halálozási arányával, vagy valamivel az alatt van.

A pozitív teszteredményt mutató aktuális olaszországi halálozási számok még mindig a normál országos napi halandóság – mintegy 1800 haláleset naponta – 50 százaléka alatt vannak. Így lehetséges, sőt talán valószínű, hogy a normál napi halálozások jó részét most egyszerűen „Covid19-halálesetként“ rögzítik (mivel a teszt eredménye pozitív volt). Ez az a dolog, amelyet az olasz polgári védelem elnöke hangsúlyozott.

Időközben azonban kiderült, hogy Észak-Olaszország bizonyos térségeiben, azokban, amelyekben a legkeményebb zárlati intézkedéseket hozták, jelentős mértékben megnövekedett a napi halálozások száma. Az is ismert, hogy Lombardiában a pozitív teszteredményt mutató elhunytak 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon. És ezeknek az elhunytaknak a több mint 99 százaléka más, meglévő, súlyos betegségben szenvedett (pl. szívproblémák, légzőszervi problémák, rák).

Sucharit Bhakdi professzor szerint a zárlati intézkedések „groteszkek, értelmetlenek, önpusztítók“, „kollektív öngyilkosság“. Ezért felvetődik az a rendkívül nyugtalanító kérdés, hogy az ezeknek az idősebb, elszigetelt, súlyosan stresszelt, több betegségben is szenvedő embereknek a körében tapasztalható nagyobb halandóságot mennyiben okozhatták a több hete bevezetett és még mindig érvényben lévő zárlati korlátozások.

Akkor ez egy újabb olyan eset lenne, amikor a kezelés rosszabb, mint a betegség. (Lásd frissítés lent: csak a halálesetek 12 százalékában adják meg a koronavírust okként a halotti bizonyítványon).

Angelo Borrelli, az Olasz Polgári Védelmi Szolgálat vezetője, hangsúlyozva a koronavírusokkal és azoktól való halálesetek közötti különbséget.

2020. március 22. (II.)

 • Svájcban eddig 56 pozitív teszteredményt mutató haláleset volt. Az elhunyt – kora és/vagy meglévő betegségei miatt – minden esetben „kockázati csoportba tartozó beteg“ volt. A halál pontos okáról (azaz hogy a vírus miatt, vagy vírussal a szervezetben) továbbra sincsenek adatok.
 • A svájci kormány azt állította, hogy Svájc déli részén (közvetlenül Olaszország szomszédságában) „drámai“, de a helyi orvosok ennek ellentmondtak: szerintük minden normális mederben halad.
 • Sajtójelentések szerint ellátási nehézség fenyeget oxigénpalackból. Ennek oka azonban nem a megnövekedett igény, hanem a palackok felhalmozása, rejtegetése a szűkösségtől való félelemből.
 • Sok országban már most egyre nagyobb hiány van orvosból és ápolóból. Ennek az a fő oka, hogy a pozitív teszteredményt mutató egészségügyi dolgozóknak vesztegzárba kell vonulniuk, pedig a legtöbb esetben tünetmentesek, vagy csak enyhe tüneteket mutatnak.

2020. március 22. (III.)

 • Az Imperial College London előrejelzése Nagy-Britanniára 250 000–500 000 Covid-19 „miatt“ bekövetkező haláleset. A tanulmány szerzői azonban elismerték, hogy e halálesetek közül sok nem pluszban következik be, hanem a normál éves halandóság része, amelynek mértéke évente 600 000 fő.
 • A Yale University Prevention Research Center alapító igazgatója, Dr. David Katz a következő kérdést teszi fel a New York Times-ban: „A koronavírus elleni harcunk rosszabb mint a betegség? Vannak célzottabb eszközök a járvány legyőzésére.“
 • Walter Ricciardi olasz professzor szerint „a halotti bizonyítványok mindössze 12 százalékán szerepel a koronavírus mint a halál oka“, miközben a nyilvánosságban „a kórházakban bekövetkező és koronavírussal összefüggő összes halálesetet a koronavírus okozta halálozásként veszik számba“. A médiában elhangzó olaszországi halálozási számokat eszerint legalább nyolccal el kell osztani, ha meg akarjuk kapni a valóban a koronavírus okozta halálesetek számát. Ez pedig legfeljebb pár tucat halálozás naponta – ezt kell összevetni a normál halandóság napi 1800 halálesetével és az évente influenzában meghaló akár 20 000 emberrel.

2020. március 21. (I.)

 • Spanyolország eddig csak 3 olyan halálesetet jelentett be (kb. 1000 fertőzöttből), amelyben az elhunyt 65 év alatti személy volt. Az ő esetükben korábbi betegség és a halál tényleges oka eddig nem ismert.
 • Olaszország március 20-án országszerte egy nap alatt 627 pozitív teszteredményt mutató halálesetet jelentett. A normális halálozási adat Olaszországban kb. 1800 fő naponta. Olaszország február 21. óta összesen kb. 4000 pozitív teszteredményt mutató halálesetet jelentett. Ugyanebben az időszakban a természetes halandóság a teljes olasz lakosság körében kb. 50 000 fő. Még nem világos, hogy mennyivel nőtt a teljes halandóság, vagy pedig egyszerűen csak pozitív teszteredményekről van-e szó. A 2019/2020. évi influenzaszezon egyébként Olaszországban és Európában is nagyon enyhe volt, ami sok, amúgy veszélyeztetett ember épségét megkímélte.
 • Olasz sajtójelentések szerint Lombardiában eddig a pozitív teszteredményt mutató elhunytak mintegy 90 százaléka nem az intenzív osztályon halt meg, hanem túlnyomórészt otthon vagy valamelyik kórházi osztályon. A halál oka és a vesztegzár-intézkedések lehetséges szerepe még nincs tisztázva. A 2168 pozitív teszteredményt mutató elhunyt közül csupán 260 halt meg intenzív osztályon.
 • A Bloomberg hírügynökség arról számol be, hogy az olaszországi halálesetek 99 százalékában az elhunyt más betegségben szenvedett.

Olaszország tesztpozitív halálesetek korábbi betegségek alapján (ISS / Bloomberg)

2020. március 21. (II.)

 • A Japan Times felteszi a kérdést: Japán a coronavírus robbanásszerű terjedésére számított. Hol marad? Bár Japán az elsők között volt, ahol pozitív teszteredmények születtek és nem hoztak zárlati intézkedéseket („lockdown“), eddig az egyik legkevésbé érintett ország. Nem nő a tüdőgyulladások száma, nem nő a kórházak kihasználtsága.
 • Olasz kutatók azzal érvelnek, hogy az észak-olaszországi rendkívüli – egész Európában a legsúlyosabb – légszennyezettség lehet a tüdőgyulladások számának jelenlegi regionális emelkedésének egyik oka, hasonlóan ahhoz, ahogy az a kínai Vuhanban történt (lásd fent).
 • Az orvosi mikrobiológia egyik leggyakrabban idézett szakértője, Sucharit Bhakdi professzor egy friss interjúban azt magyarázza, hogy „hibás“ és „veszélyesen félrevezető“ az új koronavírust a halálozások fő felelősévé nyilvánítani, mivel a meglévő betegségek és a kínai és észak-olaszországi városokban jelen lévő légszennyezettség fontosabb szerepet játszik. Bhakdi professzor szerint a most bevezetendő vagy bevezetett intézkedések „groteszkek, értelmetlenek, önpusztítók“, „kollektív öngyilkosság“, amely lerövidíti az idősek várható élettartamát, és a társadalomnak ezeket nem lenne szabad elfogadnia.

2020. március 20.

 • A legfrissebb európai monitoring-jelentés szerint az összesített halandóság az összes országban (ide értve Olaszországot is) és az összes korcsoportban eddig a normális tartományban vagy az alatt van.
 • A legfrissebb németországi számok szerint a pozitív teszteredményt mutató elhunytak medián-életkora kb. 83 év, legtöbbjük idült betegségben szenvedett.
 • Egy a Stanford professzora, John Ioannidis által ismertetett, 2006-ban készült kanadai tanulmány egy idősek otthona példáján keresztül mutatja be, hogy a kockázati csoportokban a szokásos koronavírusok (meghűlésvírusok) is okozhatnak 6 százalékos halálozási arányt, és hogy a tesztkészletek eleinte hamis eredményeket, SARS-koronavírus-fertőzést mutattak ki.

2020. március 19. (I.)

Az olasz ISS új jelentést tett közzé a pozitív teszteredményt mutató elhunytakról:

 • A medián-életkor 80,5 év (férfiak: 79,5 év, nők: 83,7 év).
 • Az elhunytak 10 százaléka 90 év fölötti, 90 százalékuk 70 év fölötti volt.
 • Az elhunytak legfeljebb 0,8 százaléka nem szenvedett semmilyen idült betegségben.
 • Az elhunytak kb. 75 százaléka kettő vagy több, kb. 50 százaléka három vagy több krónikus betegségben, a többi között szívbetegségben, cukorbetegségben, rákban szenvedett.
 • Öt elhunyt volt 31–39 éves, mindannyian súlyos betegséggel küzdöttek.
 • Az ISS továbbra sem közöl adatot arról, mibe haltak bele a vizsgált betegek, hanem általánosságban „Covid19-pozitív elhunytak“-ról beszél.

2020. március 19. (II.)

 • A Corriere della Sera egyik tudósításában arról ír, hogy az olaszországi intenzív osztályok már a 2017/2018. évi súlyos influenzajárvány idején is összeomlottak, műtéteket kellett elhalasztani, ápolókat kellett szabadságról visszahívni.
 • Hendrik Streeck német virológus egy interjúban úgy vélekedik, hogy a Covid19 nem fogja növelni a németországi össz-halálozási számot, amely normális esetben mintegy 2500 főt jelent naponta. Streeck egy 78 éves férfi példáját említi, aki idült betegségben szenvedett, szívelégtelenségben meghalt, majd utólag elvégzett Covid19-tesztje pozitív lett, ezért bekerült a Covid19-halálesetek statisztikájába.
 • A Stanford professzora, John P. A. Ioannidis szerint a most meghozott intézkedéseknek nincs elegendő orvosiadat-alapja. Az új koronavírus valószínűleg még az idősebbekre sem veszélyesebb némely többi koronavírusnál.

2020. március 18.

 • Egy új (előzetesen publikált) járványtani tanulmány arra az eredményre jut, hogy a Covid19 halálozási aránya magában a kínai Vuhanban is mindössze 0,04–0,12% volt, amely alacsonyabb mint a szezonális influenza halálozási aránya (kb. 0,1%). A kutatók úgy vélik, a Covid19 nyilvánvalóan jelentősen túlbecsült halálozási arányának az az oka, hogy Vuhanban eredetileg csak az esetek kis részét rögzítették, mivel a betegség sok embernél tünetmentes vagy enyhe lefolyású volt.
 • Kínai kutatók azzal érvelnek, hogy a Vuhanban kialakult rendkívüli téli szmog lehetett a kitörésszerűen jelentkező tüdőgyulladások egyik oka. A rossz levegőminőség miatt 2019 nyarán már voltak nyilvános tiltakozások Vuhanban.
 • Új műhold-felvételeken látható, hogy Európán belül Észak-Olaszországban a legszennyezettebb a levegő, és hogy ez a szennyezettség hogyan csökkent jelentős mértékben a vesztegzár hatására.
 • A Covid19-tesztkészlet egyik gyártója azt mondja, hogy ez a tesztkészlet csak kutatási célokra használható, diagnosztikai célokra nem, mivel klinikai validációja még nem történt meg.

A Covid19 vírus teszt készlet adatlapja

2020. március 17. (I.)

 • Némely svájci sürgősségi osztály csak a magukon tesztet elvégeztetni akaró személyek nagy száma miatt már most túl van terhelve. Ez az aktuális helyzet pszichológiai és logisztikai szempontjaira mutat rá.
 • A halálozási profil virológiai szempontból továbbra is rejtélyes, mivel az influenzavírustól eltérően ez a járvány megkíméli a gyermekeket, idős férfiakat pedig mintegy kétszer olyan gyakran érint, mint idős nőket. Másfelől ez a profil megfelel a természetes halandóságnak, amely gyermekeknél közel nulla, 75 éves férfiak esetében pedig közel kétszer akkora, mint az azonos életkorú nők körében.
 • A pozitív teszteredményt mutató, fiatal elhunytak esetében továbbra is túlnyomórészt vagy szinte kizárólag nagyon súlyos betegségben szenvedő személyekről van szó. Ilyen az a 21 éves spanyol labdarúgás-edző, akinek a tesztje pozitív volt és meghalt. Az orvosok addig nem diagnosztizált leukémiát állapítottak meg nála, amelynek egyik tipikus szövődménye súlyos tüdőgyulladás.
 • A betegség veszélyességének megítélése szempontjából ezért nem a pozitív teszteredményt mutató személyeknek és elhunytaknak a médiában gyakran említett száma a döntő, hanem a ténylegesen és váratlanul tüdőgyulladásban megbetegedettek vagy elhunytak száma (az ún. szokásos mennyiséget meghaladó halálozási arány). Ez az érték a legtöbb országban eddig nagyon alacsony.

2020. március 17. (II.)

 • A Firenzei Egyetem olasz immunológia-professzora, Sergio Romagnani egy 3000 főt vizsgáló tanulmányban arra az eredményre jut, hogy a pozitív teszteredményt mutató személyek 50–75 százaléka az összes korcsoportban teljesen tünetmentes marad – ez jóval több, mint az eddigi feltételezések.
 • Az észak-olaszországi intenzív osztályok kihasználtsága a téli hónapokban már eleve 85–90%. Az ott fekvő betegek közül néhányan vagy akár sokan is mutathatnak pozitív teszteredményt. Az ezen felül jelentkező, nem várt tüdőgyulladásokról egyelőre nincsenek hivatalos adatok.
 • A spanyolországi Málaga városi kórházi orvosa azt írja a Twitteren, hogy jelenleg inkább a pánik és a rendszer összeomlása miatt halnak meg az emberek, mint a vírus miatt. A kórházat megrohamozzák a meghűléssel, influenzával, valószínűleg Covid19-cel küzdő emberek, és a kórházi folyamatok összeomlanak.

2020. március 14.

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet, az ISS adatai szerint az Olaszországban pozitív teszteredményt mutató elhunytak átlagos életkora kb. 81 év. Az elhunyt személyek 10% -a 90 évesnél idősebb. Az elhunyt férfiak 90% -a 70 évesnél idősebb.

Az elhunytak 80 százaléka kettő vagy több krónikus betegségben szenvedett. Az elhunytak 50 százaléka három vagy több krónikus betegségben szenvedett. Ilyen krónikus betegségek a többi között a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, légzőszervi problémák és a rák.

Az elhunytak kevesebb mint 1 százaléka volt egészséges, azaz nem szenvedett idült betegségben. Az elhunytak mindössze 30 százaléka nő.

Az olasz egészségügyi intézet ezen kívül különbséget tesz a koronavírus következtében és a koronavírussal a szervezetükben elhunytak között. Sok esetben még nem világos, hogy az elhunytak a vírusba, meglévő idült betegségükbe vagy e kettő kombinációjába haltak-e bele.

A két 40 év alatti olasz elhunyt közül (mindketten 39 évesek voltak) az egyikük rákbeteg volt, a másikuk további szövődményekkel is küzdő cukorbeteg. A halál pontos oka még az ő esetükben sem világos (vagyis hogy a vírus vagy a meglévő betegség volt-e az).

A klinikák túlterheltsége a betegek általános rohamából, valamint a különleges vagy intenzív kezelést igénylő betegek megemelkedett számából ered. Ezekben az esetekben főként a légzés működésének stabilizálásáról, súlyos esetekben antivirális terápiákról van szó.

(Frissítés: a Nemzeti Egészségügyi Intézet közzétett egy statisztikai jelentést a pozitív teszteredményt mutató betegekről és az elhunytakról, amely jelentés alátámasztja a fenti adatokat.)

A következő szempontokat is figyelembe kell venni:

Észak-Olaszország Európa egyik legidősebb lakosságú és legrosszabb levegőminőségű térsége, ami már a múltban is fokozott számú légúti megbetegedést és erre visszavezethető halálozást okozott. Ez további kockázati tényezőnek tekintendő.

Dél-Koreában például az olaszországinál jóval enyhébben alakult a járvány, amely már túl van a tetőpontján. Dél-Koreában eddig csupán mintegy 70 pozitív teszteredményt mutató haláleset történt. Olaszországhoz hasonlóan főleg a kockázati csoportba tartozó betegekről van szó.

Az eddig kb. 12 pozitív teszteredményt mutató svájci halálesetben szintént meglévő betegségben szenvedő, kockázati csoportba tartozó betegekről van szó, akiknek medián-életkora 80 év, és esetükben a halál pontos oka – a vírus, vagy a meglévő betegség – még nem ismert.

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy a nemzetközileg alkalmazott vírusvizsgálati készletek bizonyos esetekben hamis pozitív eredményt adhatnak, vagyis ezek a személyek nem az új koronavírustól betegedtek meg, hanem valamelyik korábbi koronavírustól, amely az évente jelentkező (és az ez évi) meghűlési és influenzahullám részei.

A betegség veszélyességének megítélése szempontjából ezért nem a pozitív teszteredményt mutató személyek és elhunytak gyakran említett száma a döntő, hanem a ténylegesen és váratlanul tüdőgyulladásban megbetegedettek vagy elhunytak száma (az ún. szokásos mennyiséget meghaladó halálozási arány).

Az iskolás- és keresőkorú egészséges lakosság szempontjából az összes eddigi ismeret szerint enyhe vagy mérsékelt lefolyású Covid-19-járványra lehet számítani. Fokozottan védeni kell az időseket és a idült betegségben szenvedőket. Az orvosi kapacitásokat optimálisan elő kell készíteni.

Légszennyezettség (NO2) Észak-Olaszországban, 2020. február (ESA)

Share this on: Twitter / Facebook

WordPress.com.

Up ↑